Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
1000 euro boeteEen hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd.
De klant schoot uit zijn slof omdat hij tot zijn grote verrassing 2 euro moest betalen voor een cafeïnevrije espresso. Achter de bar hing geen prijzenoverzicht en dat is tegen de regels, bepleitte hij. Eigenaar Francesco Sanapo van de bar Ditta Artigianale ontkent dat er sprake is van oplichting en zegt dat zijn bar met een digitaal menu werkt. Over de 'hoge' prijs van de espresso is hij in een verklaring op Facebook duidelijk: ,,De koffie komt van een Mexicaanse plantage en wordt met grote professionaliteit bereid door mijn personeel.”
‘Kun je het geloven?’
De gemiddelde prijs van een espresso in Italië ligt rond de 1 euro, schrijft The Guardian. Maar door de stijgende inflatie, logistieke problemen en slechte koffieboonoogsten moeten klanten rekening houden met hogere prijzen voor hun koffie. Sanapo snapt dan ook niets van de boete die hij moet betalen. ,,Ze hebben me een boete opgelegd omdat iemand beledigd was dat hij 2 euro moest betalen voor een koffie. Kun je het geloven?", zegt de eigenaar in een video, terwijl hij een brief met daarin de boete omhoog houdt.
,,Zelfs vandaag kan iemand zo geïrriteerd raken dat hij de politie waarschuwt, die ons door een achterhaalde wet op het verkeerde been zet. Deze wet moet veranderen, omdat anders vrijwel alle andere horecagelegenheden ook op de bon geslingerd moeten worden.”
Deze wet moet veranderen, anders moeten vrijwel alle andere horecagelegenheden ook op de bon geslingerd worden
De prijswinnende koffiebar in het centrum van Florence omschrijft zichzelf als de eerste Italiaanse koffiebar die gespecialiseerd is in kwaliteitskoffie. Volgens eigenaar Sanapo hanteert zijn bar al sinds de opening in 2013 relatief hoge prijzen. ,,Er waren negatieve en positieve reacties, maar tot nu toe had ik nog nooit een boete gekregen", zegt hij. ,,Niemand zou boos moeten worden over het betalen van 2 euro voor een espresso."
Steun
Een lokale ondernemersvereniging breekt een lans voor de verontwaardige bareigenaar. ,,Dit is iets dat me diep raakt", zegt voorzitter Alessandro Vittorio Sorani. ,,Er zit veel werk in het produceren van een kwaliteitsproduct. Daar plukken we uiteindelijk allemaal de vruchten van."
Ook op de Facebook-pagina van de koffiebar springen klanten voor de eigenaren in de bres. ‘Als deze klant naar een bar in Londen zou gaan, zou hij de FBI erbij betrekken’, klinkt het onder meer.
Spaghetti en lasagne
Naast voor koffie gaan Italianen de komende tijd ook een stuk meer betalen voor hun spaghetti en lasagne. Daarvoor waarschuwde de topman van het pastabedrijf Divella, Vincenzo Divella, in een gesprek met het Italiaanse financiële dagblad Il Sole 24 Ore. Producenten worden door hogere kosten gedwongen om winkels een hogere prijs te rekenen voor hun pasta.
De prijs van een kilo pasta kan volgens Divella in januari tot 38 procent stijgen ten opzichte van september. Dat komt doordat durumtarwe, waarvan pasta wordt gemaakt, veel duurder is geworden. Droogte heeft vorig jaar een deel van de oogst in Canada verwoest. Italiaanse boeren hadden ook te maken met extreem weer.
Italianen eten gemiddeld 23 kilo pasta per jaar. Alternatieven zijn in verhouding een stuk minder hard in prijs gestegen. Het leven wordt de laatste tijd over het algemeen een stuk duurder in Italië. In december bedroeg de inflatie in het land 4,2 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan tien jaar.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Elon Musk eist dat Tesla-personeel minimaal 40 uur op kantoor is, anders dreigt ontslag
Tesla-topman Elon Musk lijkt het helemaal gehad te hebben met thuiswerken. De miljardair mengde zich woensdag in een discussie op Twitter over de terugkeer naar kantoor. Hij eist dat zijn werknemers minimaal 40 uur per week op kantoor zijn, anders dreigt ontslag. -
Update
Stakingsdreiging bij grondpersoneel KLM nu cao-overleg vastzit
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel bij KLM zijn vooralsnog in een impasse beland. De maatschappij hoopt nog altijd op een snel akkoord, maar dat wordt lastig omdat de vakbonden niet op een lijn zitten. Platformmedewerkers van KLM dreigen ondertussen zonder tussenkomst van de bonden opnieuw tot actie over te gaan. -
EU legt cryptomarkt aan banden: ‘Einde aan Wilde Westen’
De EU neemt de cryptosector onder handen met wetgeving die de excessen rond cryptomunten moet beperken. Voor het eerst worden cryptovaluta zoals bitcoins, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover donderdagavond een akkoord.
-
Meerderheid medewerkers stemt voor allereerste vakbond in Amerikaanse Apple Store
De meerderheid van de werknemers van een Apple Store in de Verenigde Staten heeft voor de oprichting van een vakbond gestemd. Het gaat om een primeur voor de technologiereus, die tot nu met succes had geprobeerd pogingen tot vakbondsvorming had geprobeerd te ontmoedigen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer