'Werkloosheid Nederland loopt op, economie herstelt langzaam'
De Nederlandse economie zal in het tweede helft van dit jaar waarschijnlijk slechts langzaam herstellen. Hierdoor loopt de werkloosheid op korte termijn verder op. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport.
De OESO rekent op een krimp van de Nederlandse economie in 2012 van 0,6 procent. In 2013 zal de Nederlandse economie waarschijnlijk licht groeien, met 0,7 procent. Het werkloosheidspercentage loopt volgens de OESO dit jaar op tot 5,3 procent en volgend jaar tot 5,7 procent.
Herstel van de wereldhandel
De sterkte van de economische groei in de tweede jaarhelft hangt af van de kracht van het herstel van de wereldhandel. Consumentenuitgaven blijven naar verwachting laag zolang onzekerheid over pensioenen, huizenprijzen en de Europese schuldencrisis aanhoudt.
De overheidsbegroting moet volgens de OESO voldoen aan de Europese begrotingsregels, om te zorgen dat het vertrouwen in de Nederlandse economie standhoudt. Als er sprake is van een ernstige economische neergang, moet er echter voorzichtig worden omgesprongen met verdere bezuinigingen omdat dit economisch herstel in de weg kan zitten.
Op de middellange termijn is het onder controle krijgen van de hoge uitgaven aan de volksgezondheid volgens het rapport de sleutel tot een houdbare begroting. Andere aandachtspunten zijn volgens de OESO het voorbereiden van Nederlandse bedrijven op de uitdagingen van globalisering en het aanpassen van de arbeidsmarkt aan een oudere en krimpende beroepsbevolking.
Verhagen
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet in de aanbevelingen van de OESO dat Nederland met zijn hervormingsbeleid op de goede weg is, maar dat er nog veel te doen valt. 'Nederland is geslaagd voor het economisch examen. Maar voor de komende tijd hebben we alvast een flinke stapel huiswerk gekregen.'
Verhagen denkt dat het doorvoeren van de hervormingen uit het Lenteakkoord het vertrouwen kan vergroten, waardoor de bestedingen toenemen en het economisch herstel wordt versneld. Het Lenteakkoord, dat gesloten werd door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, bevat onder meer bezuinigingen in de zorg en een versoepeling van het ontslagrecht. Het begrotingstekort van Nederland wordt door het akkoord volgend jaar teruggebracht tot beneden de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product.
Verhagen is blij met het belang dat de OESO hecht aan vermindering van regels en de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. De organisatie is voorstander van een sterkere prikkel om ervoor te zorgen dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek beschikbaar komen op de markt.
Industriële productie eurozone
De industriële productie in de eurozone is in april voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat vandaag bekend.
De productie lag in april 0,8 procent lager dan in de voorgaande maand. In maart ging de productie met 0,1 procent achteruit. Economen hadden voor april een krimp met 1 procent voorspeld.
In vergelijking met april 2011 ging de productie met 2,3 procent omlaag. Het was de vijfde achtereenvolgende maand waarin de productie op jaarbasis kromp.
De sterkste dalingen ten opzichte van een jaar eerder werden gemeten in Italië (min 9,2 procent), Spanje (min 8,3 procent) en Portugal (min 7,6 procent). De Nederlandse industrie voerde de productie met 4,7 procent op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Het Britse feest rond de brexit valt in het water: ‘Van de voordelen merkt bijna niemand iets’
De Britten wachten zes jaar na het EU-referendum nog altijd op de beloofde voordelen van de brexit. Inflatie, economische stagnatie en stakingen kleuren het Britse landschap. -
Inflatiewoede in Frankrijk leidt tot golf van stakingen
De oplopende inflatie in Frankrijk leidt tot een golf van acties en stakingen. Steeds meer Fransen maken zich druk over hun inkomen. En steeds vaker gaan ze de straat op of leggen ze het werk neer. En dat staken loont. -
PREMIUMColumn
We gaan massaal gebukt onder het idee dat we niet zelfstandig mogen denken
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Falende beademingsapparatuur wordt een steeds grotere strop voor Philips
Philips komt steeds verder in nood door de slepende affaire met falende apneu-apparatuur. Het bedrijf probeert met man en macht mogelijk kankerverwekkende beademingsapparaten te vervangen, maar ligt van alle kanten onder vuur. Dat leidde tot een verlies van 172 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
PREMIUM
Oplopend personeelstekort bezorgt Duitse bedrijven hoofdbrekens
In Duitsland zijn de klanten allang terug, alleen is het personeel, net als in Nederland, er niet om ze te bedienen. Hotels, restaurants en de luchthavens komen duizenden handjes tekort. Het gevolg: complete chaos, sluiting en een reële bedreiging van de economische groei.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer