We kopen minder pakketjes dan in coronatijd: PostNL lijdt flink verlies
We hebben met z'n allen minder pakketjes online besteld, wat zorgt voor een tegenvallend resultaat voor PostNL. Het postbedrijf leed afgelopen kwartaal een verlies van 20 miljoen euro. Daarbij kampt het postbedrijf met hogere kosten, onder andere om personeel te betalen. Nederlanders versturen bovendien steeds minder brieven.
PostNL sloot de meetperiode af met een brutoverlies van 20 miljoen euro. Vorig jaar rond deze tijd stond het bedrijf nog 23 miljoen in de plus. Nederlanders bestellen minder spullen online. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd eerder al duidelijk dat 77 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar vorig jaar iets online bestelde. Dit jaar is dat 74 procent.
Het postbedrijf zag daardoor het aantal afgeleverde pakketten het afgelopen kwartaal niet stijgen, terwijl het daar wel op rekende. Het aantal brieven dat Nederlanders verstuurden daalde met 9,3 procent. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 709 miljoen, een daling van 3 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Door inflatie kopen we minder: beïnvloedt dat ons geluk? Professor Nele Jacobs, levenslooppsycholoog aan de Open Universiteit, geeft antwoord op die vraag:
Komende tijd wordt niet beter
Het postbedrijf zei in oktober al rekening te houden met een verlies in de meetperiode. Herna Verhagen, directeur van PostNL, verwacht dat het de aankomende tijd niet beter zal worden. Hoe die onzekerheid zich gaat vertalen naar volgend jaar, is nog niet duidelijk, zegt financieel directeur Pim Berendsen. ,,De onzekerheid is ook terug te zien bij klanten, ook zij hebben nog geen goed beeld van volgend jaar. We verwachten aan het einde van het vierde kwartaal een beter beeld te hebben met meer perspectief. Maar ook in 2023 zullen maatregelen nodig zijn.”
Dat heeft onder meer gevolgen voor de kosten die gemoeid zijn met het personeel. ,,Het ongekend hoge niveau van de inflatie zet de arbeidskosten verder onder druk. We passen, binnen de grenzen van de krappe arbeidsmarkt, de capaciteit van ons netwerk voortdurend aan de volumes aan”, aldus Verhagen.
Zo houdt PostNL rekening met een sterk vierde kwartaal, als gevolg van de feestdagen. ,,Op piekdagen staan we klaar om twee keer zoveel pakketten te bezorgen als op een gewone dag. En natuurlijk verwachten we weer talloze kerst- en nieuwjaarskaarten te bezorgen. Het vierde kwartaal wordt het sterkste kwartaal van het jaar en levert de belangrijkste bijdrage aan ons totaalresultaat in 2022’’, aldus Verhagen.
Berendsen vult aan dat PostNL daarom maatregelen heeft genomen om zo veel mogelijk personeel binnen het bedrijf te houden in aanloop naar de feestdagen. ,,We zijn daarnaast ruim op tijd begonnen met het werven van personeel, juist vanwege de krappe arbeidsmarkt. Dat heeft de nodige inspanning gekost, maar het is gelukt.” Maar volgens Berendsen heeft ook die inspanning ertoe geleid dat de cijfers lager uitvielen dan eerder verwacht.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAchtergrond
Sinds paar jaar zagen ze bij Philips het licht, maar toen was het al te laat...
De slaapapneu-affaire stortte Philips in een diepe crisis, waardoor miljarden euro’s in rook opgingen. Is Philips nog wel een bedrijf om trots op te zijn? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
DNB-president Klaas Knot niet bezorgd over recessie: ‘Ergste mogelijk al achter de rug’
Hoewel de Europese Centrale Bank dit jaar de rente al met 2,5 procentpunt verhoogde tot een stand van 2 procent, is het nog lang niet gedaan met de renteverhogingen vanuit Frankfurt. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in een interview in zakenkrant Financial Times. Volgens Knot is de ECB pas net voorbij halverwege met het verkrappen van zijn monetair beleid in de strijd tegen inflatie. -
Fransen willen massaal de straat op uit protest tegen verhoging pensioenleeftijd
President Emmanuel Macron wil doen wat ruim tien jaar lang onmogelijk leek in Frankrijk: de pensioenleeftijd verhogen. De Franse vakbonden hebben al acties aangekondigd. -
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Symbolische grens doorbroken: postzegel kost voor het eerst meer dan een euro
Vanaf 1 januari volgend jaar kost het versturen van een brief 1,01 euro. Het is voor het eerst dat de prijs van een postzegel boven de symbolische grens van een euro komt. Nu kost een plakkertje met het hoofd van Willem-Alexander nog 96 cent. Ook het versturen van pakketjes wordt duurder.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer