Waarde olie- en gasreserves keldert van 169 naar minder dan 8 miljard euro
De waarde van de Nederlandse olie- en gasreserves is van 169 miljard euro in 2013 gekelderd naar minder dan 8 miljard euro in 2019.
Delen per e-mail
Dit schrijft Dagblad van het Noorden. De belangrijkste oorzaak is de afbouw van de gaswinning uit het Slochterenveld, die in 2014 in verband met de aardschokproblemen werd ingezet, een jaar nadat er nog 54 miljard kuub gas uit was gewonnen. Maar ook de prijsval van aardgas met 37 procent die in 2013 begon, verklaart voor een deel de waardedaling, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2007 werd de waarde van de olie- en gasreserves nog vastgesteld op 275 miljard euro. De winning van Gronings gas eindigt waarschijnlijk in 2022. Door de lage gasprijs, de afbouw van infrastructuur en de weerstand tegen fossiele brandstoffen bij de bevolking en investeerders daalt ook de winning uit de kleine gasvelden, waarvan de voorraden ook snel slinken.
Verbruik niet of nauwelijks afgenomen
Terwijl de winning gestaag wordt afgebouwd, is het gasverbruik sinds 2013 niet of nauwelijks afgenomen. Voor de productie van elektriciteit is het gasverbruik fors toegenomen. Door de lage gasprijs kunnen gasgestookte centrales goedkoper stroom leveren dan kolencentrales. Ondanks het streven naar gasloze woningen is het verbruik van gas door huishoudens slechts marginaal afgenomen.
Lees verder onder de grafiek.
Meer import dan export
Het binnenlandse gasverbruik kon vorig jaar nog voor driekwart worden gedekt door binnenlandse productie. Er is echter steeds meer buitenlands gas nodig. In 2018 werd er voor het eerst meer gas ingevoerd dan uitgevoerd. Vorig jaren nam de export verder af en de import verder toe.
Naast het gas uit vooral Rusland en Noorwegen dat per pijpleiding naar ons land komt, is er ook het gas dat vloeibaar per schip naar Nederland wordt gebracht. Dit zogeheten LNG komt aan land bij de speciaal daarvoor aangelegde Gate Terminal bij Rotterdam.
Nederland kent ook een aantal kleine olievelden op land en op zee, die qua volume niet vergelijkbaar zijn met de gasvelden in ons land. Gemeten naar de calorische waarde bestond in 2005 drie procent van de fossiele energiereserves uit olie. Door de daling van de aardgasreserves is dit nu veertien procent. Van het totale olieverbruik in Nederland komt één procent uit de eigen velden.
Bekijk al onze video’s over economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden. -
PREMIUM
Jan Hein Sträter ‘Ik ontken niet dat tabaksverslaving bestaat, maar het probleem wordt erg overdreven’
Mensen roken niet omdat er een tabaksindustrie is, maar de tabaksindustrie is er omdat mensen graag roken. Dat zegt Jan Hein Sträter, directeur van de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie. -
Reisbranche: star kabinet brengt vakanties in gevaar
De meivakantie en zomervakantie komen volgens de reisbranche in gevaar door star kabinetsbeleid. Het kabinet blijft niet bereid nu al boekingen toe te staan voor vakanties na maart. Daardoor zullen Nederlanders volgens de reisbranche massaal individueel op pad gaan, waardoor reisbedrijven nog grotere schade leiden. -
‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’
China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen.
-
PREMIUM
Waarvan Akte ‘Ja, ik telde 50 nertsen. Maar een kind kon zien dat dit geen volwaardige fokkerij was’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week gaat de notaris op bezoek bij een nertsenfokkerij. -
PREMIUM
Hema wordt hard geraakt: ‘Lockdown niet zonder gevolgen’
Tien miljoen euro verlies. Per week. Dat tikt aan bij Hema en daarom heeft het warenhuis besloten alle bestellingen die tot half april zijn gedaan, op te schorten. De enorme voorraden zijn niet alleen voor Hema een groot probleem. ,,Er is sprake van een ketencrash, met nauwelijks nog in- en uitstroom.’’ -
VIDEO Woeste vrouw zonder mondkapje gaat tekeer tegen Kruidvatmedewerkster: 'We schrikken van deze beelden’
Een medewerkster van Kruidvat is deze week op een agressieve en intimiderende manier toegesproken door een volwassen klant die weigerde een mondkapje te dragen. Beelden van het incident gaan het internet over. Kruidvat leeft mee met de medewerkster. ,,We schrikken van de heftige toon die deze klant uitslaat”, laat een woordvoerster weten.