Vrouwen economisch steeds vaker zelfstandig, moederschap nog wel een struikelblok
De economische zelfstandigheid van vrouwen is de laatste tien jaar stevig toegenomen. In 2021 verdiende ruim 66 procent van de vrouwen in hun eentje meer dan het bijstandniveau. In 2011 was dat nog een kleine 57 procent. Vrouwen lopen nog wel flink achter op mannen.
Dat blijkt uit de nieuwe Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), die eens in de twee jaar verschijnt. Bijna tweederde van de vrouwen onder de 65 jaar die niet naar school gaan is dus economisch zelfstandig. Bij de mannen ligt dat percentage hoger: ruim 80 procent verdient meer dan het bijstandsniveau (1.080 euro per maand in 2021).
Maar de vrouwen zitten dus wel in de lift. Bijna 56 procent mocht zich vorig jaar financieel onafhankelijk noemen, tegen ruim 42 procent in 2011. Financieel onafhankelijk is iemand die meer verdient dan het minimumloon, in 2021 was dat 1.540 euro per maand. Ook hier is het percentage bij de mannen wel hoger: zij komen uit op bijna 77 procent.
Het CBS constateert dat het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig zou wíllen zijn met 75 procent hoger ligt dan het werkelijke percentage van 66 procent. Mannen vinden het overigens nog belangrijker om zichzelf financieel te kunnen onderhouden: 87 procent beantwoordt die vraag met een ja.
Kinderen
De komst van kinderen is nog altijd een belangrijke factor in het verschil tussen de man en de vrouw. Als ze nog geen kinderen hebben, verdienen mannen en vrouwen in hun eentje ongeveer net zo vaak boven bijstandsniveau. Maar als er kinderen geboren worden, verandert dat. Bijna de helft (45) procent van de kersverse moeders gaat minder werken, bij mannen is dat volgens het CBS nog geen 7 procent. Daardoor worden vrouwen in verhouding vaker afhankelijk van hun mannelijke partner dan andersom.
Maar ook hier worden de verschillen kleiner. Vrouwen die tussen 2012 en 2014 hun eerste kind kregen, zijn in de jaren daarna minder hard in inkomen achteruit gegaan dan vrouwen die tussen 2008 en 2010 voor het eerst moeder werden. Bij mannen is dat juist andersom, al is de teruggang in loon nog steeds vele malen kleiner.
Zeven op de tien vrouwen die werkt, doet dat in deeltijd. Bijna tweederde van hen zou onder voorwaarden meer willen werken. De belangrijkste reden om dat eventueel te gaan doen: als het gezinsinkomen te laag zou zijn. Ook zegt een deel van de vrouwen dat werktijden die beter bij het privéleven zouden passen hen over de streep zou kunnen trekken.
Derde van Europa
In Europees perspectief werken Nederlanders overigens hartstikke vaak. Zowel de Nederlandse mannen (85,7 procent van hen werkt) als vrouwen (77,5 procent) staan derde op de ranglijst. Tsjechische mannen en Zweedse vrouwen werken het vaakst, Italiaanse mannen en Griekse vrouwen het minst vaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand. -
PREMIUM
ASML laat Philips definitief achter zich: omzet met ruim 21 miljard euro naar recordhoogte
Ooit begon ASML met een handvol patenten van Philips te werken aan nieuwe chipmachines. Ondertussen lijkt het Veldhovense bedrijf de grote broer van weleer definitief voorbijgestreefd. Afgelopen jaar boekte ASML een recordomzet van 21 miljard euro. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Prijzen stegen vorig jaar hardst sinds 1975
De kosten van het levensonderhoud lagen vorig jaar gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de energieprijzen zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne flink toegenomen. Ook werden boodschappen fors duurder en automobilisten waren veel meer kwijt aan de pomp. -
-
-
Minder woningen verkocht, met name populariteit nieuwbouw tanende
Het aantal nieuwbouwwoningen dat van juli tot en met september werd verkocht ligt een derde lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds het begin van de meting in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde. -
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.