VodafoneZiggo rolt supersnel Gigabit-internet landelijk uit
De strijd tussen VodafoneZiggo en KPN om het snelste internet brandt dit najaar echt los. Vanaf volgende week verhoogt VodafoneZiggo de internetsnelheid van zijn netwerk tot wel 1 Gigabit per seconde. Eerst in Utrecht en omgeving, maar vanaf januari in een groot deel van Nederland.
Delen per e-mail
VodafoneZiggo-baas Jeroen Hoencamp is er wat trots op: een jaar lang werkte de kabelaar aan de grootste netwerkupgrade in jaren. In de Utrechtse wijk Oog in Al konden consumenten als proef surfen met downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde. Dat is tien keer meer dan de gemiddelde aansluiting in Nederland en qua snelheid vergelijkbaar met glasvezelinternet.
,,Die pilot verliep bijzonder goed, vandaar dat we nu drie maanden eerder dan gepland de landelijke uitrol starten”, zegt ceo Hoencamp. ,,En het mooiste: we hoeven daarvoor niet te graven. We doen het met een grote software-update. Bewoners, gemeenten en automobilisten ondervinden geen overlast. Veel burgemeesters zullen blij zijn.”
Nieuwe technologie
Vanaf 15 oktober is eerst Utrecht en omgeving (oa Nieuwegein en Vleuten) aan de beurt. Een belofte die de kabelaar vorig jaar bij het openen van zijn nieuwe hoofdkantoor te Hoog Catharijne deed tegenover burgemeester Jan van Zanen. Vanaf januari volgt een groot deel van Nederland, waaronder Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. ,,Eind 2020 is het supersnelle internet voor twee derde van onze 7,2 miljoen aangesloten huishoudens beschikbaar.”
In de loop van 2021 kunnen alle klanten van de super hoge snelheden gebruik maken. VodafoneZiggo kan de snelheden zoveel verhogen dankzij een nieuwe technologie, Docsis 3.1 genaamd. Met die wereldwijde standaard kan data veel efficiënter door VodafoneZiggo's netwerk - een combi van koper (coax) en glasvezel - worden getransporteerd. Tegelijk stopte de kabelaar met analoge televisie, waardoor het bandbreedte heeft vrijgespeeld voor de snelheidsverhoging.
Tekst gaat verder na de foto
Future proof
Consumenten gaan straks 99,50 euro betalen voor het superinternet, dat is inclusief het meest uitgebreide tv-pakket en vast bellen. Zakelijke klanten tikken ruim 90 euro af. Hoe snel 1 Gigabit is? Films en tv-programma's kunnen daarmee in superhoge 4K-resolutie streamen, zeer grote bestanden downloaden en supersnel gamen. Een bestand van 5GB is in 42 seconden binnengehaald, met een gemiddelde internetverbinding vergt dat nu 7 minuten. Een film in de hoogste resolutie van 20GB is in drie minuten gedownload.
Volgens VodafoneZiggo is het belang echter veel groter dan razendsnel streamen van video's. ,,Met ons Gigabit internet is Nederland binnenkort helemaal future proof en klaar voor de komst van het internet of things, 5G, toepassingen van kunstmatige intelligentie.”
Met de grote upgrade brengt VodafoneZiggo KPN een forse klap toe. De grote concurrent kan momenteel slechts een derde van de acht miljoen Nederlandse huishoudens glasvezel bieden. De rest van Nederland moet het doen met internet over KPN's oude kopernetwerk, dat overigens wel flink is opgelapt. De snelheden halen het echter niet bij de kabel.
Tekst gaat verder na de foto
KPN ook bezig
Na jarenlang weinig haast met de aanleg van glasvezel te hebben gemaakt, maakte KPN eind vorig jaar bekend komende jaren nog eens een miljoen huishoudens te willen aansluiten. Tegen die tijd is glasvezelinternet van KPN voor circa 45 procent van Nederland beschikbaar.
Ceo Hoencamp gaat er vanuit dat VodafoneZiggo enkele jaren voorsprong op KPN heeft genomen. ,,Bovendien kunnen we de snelheden komend decennium nog veel verder opvoeren, tot wel 10 Gigabit per seconde.”
Een voordeel dat KPN overigens met zijn glasvezel wél bezit is dat de download- als de uploadsnelheid even hoog zijn. Bij kabelinternet ligt de uploadsnelheid substantieel lager.Kan bij VodafoneZiggo straks met 1 Gigabit worden gedownload, uploaden lukt slechts met 50 Megabit per seconde. Een factor twintig minder.
Tekst gaat verder na de foto
Verglazing niet nodig
Hoencamp ziet dit echter niet als majeur probleem. ,,De meeste consumenten downloaden vooral en daarbij is 50 Megabit upload snel genoeg. Bovendien schrijdt de techniek voort en zal die snelheid in de toekomst nog flink verhoogd kunnen worden.”
De VodafoneZiggo baas nuanceert het verschil tussen de kabel en glasvezel. ,,We hebben liefst 40.000 kilometer glasvezelkabel in de grond liggen. Zo gaat 97 procent van het signaal naar de klant via ons glasvezelnetwerk. Slechts het laatste deeltje, van de wijkkast naar de deur, is coaxkabel.” Verglazing van die laatste drie procent is niet nodig, stelt hij. ,,Daar hebben we geen plannen voor.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VodafoneZiggo trekt stekker uit analoge tv: binnenkort alleen nog digitaal kijken
Kabelaanbieder VodafoneZiggo stopt vanaf volgende maand geleidelijk in Nederland met het aanbieden van analoge televisie. Het bedrijf wil binnen twee jaar overal in Nederland alleen nog maar digitale televisie aanbieden. -
video | woede in tweede kamer Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen van moeder krijgt
In de Tweede Kamer en daarbuiten is met verbijstering gereageerd op een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Ze moet ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen wordt daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm. De wethouder Sociaal Domein spreekt van een landelijk probleem en wil dit geval opnieuw bekijken. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan. -
Koopkrachtberekenaar Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier
Het eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021. -
PREMIUM
Honger dreigt in de rijkste stad op aarde: ‘Zonder voedselbank zouden mensen sterven van de honger’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt per stad en land. In de VS is een omvangrijk steunpakket gelanceerd, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. In de rijkste stad op aarde zijn tienduizenden New Yorkers afhankelijk van de voedselbank van Pedro Rodriguez.
-
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
PREMIUM
Houd je geld in de gaten: vier methoden om financieel overzicht te houden
Weet jij waar je geld blijft? Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment om inkomsten en uitgaven weer eens tegen het licht te houden. Vier manieren om overzicht te krijgen én te houden. -
PREMIUM
Jan Hein Sträter ‘Ik ontken niet dat tabaksverslaving bestaat, maar het probleem wordt erg overdreven’
Mensen roken niet omdat er een tabaksindustrie is, maar de tabaksindustrie is er omdat mensen graag roken. Dat zegt Jan Hein Sträter, directeur van de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie.