Unilever schrapt banen en past organisatie aan
Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever schrapt wereldwijd 1500 banen, vooral in het management. Of er ontslagen in Nederland vallen is nog niet bekend.
Unilever ligt al enige tijd onder vuur van ontevreden aandeelhouders. Het bedrijf doet het slechter dan concurrenten als Procter & Gamble en Nestlé. Daardoor is de beurskoers ver achtergebleven bij die van concurrenten, tot ontevredenheid van de beleggers.
Een van de verwijten is dat Unilever te log is en te weinig innovatieve producten op de markt brengt. De focus is te veel op duurzaamheid gericht en te weinig op winstgevende groei. Concurrenten groeien veel harder in omzet en winst.
Opsplitsing
De drie divisies die het bedrijf nu heeft worden opgesplitst in vijf nieuwe divisies. Met de nieuwe aanpassingen wil Unilever slagvaardiger worden. De voedingsdivisie, onder andere Knorr, Unox en Magnum-ijsjes, wordt opgesplitst in een divisie ijs en een divisie voeding.
De divisie Home Care, met de wasmiddelen en schoonmaakproducten, blijft zoals die is. De divisie Personal Care, met onder andere Dove en Andrélon, wordt opgesplitst in een divisie huidverzorging en shampoo en prestigemerken, en een divisie met onder andere deodorant en tandpasta.
Slagvaardig
Door flink te snijden in het management moet het bedrijf slagvaardiger worden. Unilever topman Alan Jope verwacht dat Unilever met de nieuwe organisatie sneller kan inspelen op consumententrends. Bovendien kunnen de nieuwe divisiedirecteuren gemakkelijker afgerekend worden op de resultaten van hun divisie. Door alle maatregelen wordt de groei aangejaagd, verwacht Jope.
Nederland is nu de thuisbasis voor de divisie Voeding. Die afdeling raakt de ijstak kwijt. Dat is met merken als Magnum en Ben & Jerry's een succesnummer. Of de afsplitsing ongunstig uitpakt is nu nog niet duidelijk. Een woordvoerder laat weten dat nog bekeken moet worden hoe de reorganisatie wordt ingevuld.
Bij Unilever werken wereldwijd zo’n 150.000 mensen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Aantal passagiers luchthavens ver onder niveau van voor corona
De luchtvaart ondervond in het eerste kwartaal nog veel hinder van de coronapandemie. In totaal vlogen ruim 10 miljoen passagiers via de vijf grootste luchthavens van Nederland, waarvan Schiphol met afstand de belangrijkste is. Dat is bijna 60 procent van het aantal passagiers in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde.
-
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog. -
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Kabinet maakt einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen
Er komt een einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Volgens nieuwe regels moet de prijs waar korting op komt, de ‘van-prijs’, de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen. De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden.