Volledig scherm
© AFP

TUI sluit 140 reisbureaus tot eind maart

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, sluit TUI de deuren van 140 reisbureaus. De regeling gaat morgen in en duurt tot en met 31 maart. De reisbureaus zijn wel van 9.00 tot 17.00 uur op hun eigen telefoonnummer en via social media en de website bereikbaar.

Net als andere reisorganisaties zette TUI dit weekeinde al een streep door een groot deel van de vakantiereizen die nog deze maand zouden vertrekken. Doordat steeds meer landen reisrestricties hanteren, zoals een inreisverbod of de sluiting van het luchtruim, heeft het voor een reisorganisatie weinig zin om nog de reis door te laten gaan. 

Alle pakketvakanties worden daarom geannuleerd of omgeboekt naar een later tijdstip. Omboeken kan ook later worden gedaan met een zogeheten ‘coronavoucher’. In reactie van klachten daarover zegt TUI op zijn website: ,,We begrijpen heel goed dat u misschien een voorkeur heeft voor teruggave van de betaalde reissom. De omstandigheden zijn echter zo uitzonderlijk, dat wij voor een uitzonderlijke oplossing hebben gekozen. Branchevereniging ANVR ondersteunt deze oplossing. Het SGR staat garant voor de voucher voor pakketreizen.”

Hoeveel schade de reisbranche tot dusver heeft geleden door het coronavirus, durft de ANVR niet te zeggen. Voor zover bekend hebben tientallen reisorganisaties al een beroep gedaan op werktijdverkorting. Ook luchtvaartmaatschappijen nemen extra maatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden. 

Op Schiphol is het aantal passagiers de laatste dagen flink afgenomen, mede als gevolg van het inreisverbod en de sluiting van het luchtruim door verschillende landen. Volgens de luchthaven waren er afgelopen vrijdag 38 procent minder reizigers en zaterdag zelfs 41 procent minder reizigers. 

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”