Volledig scherm
KLM vliegt al voor 350 euro naar New York. © ANP

Ticket naar VS vliegensvlug goedkoper

Vliegen naar de Verenigde Staten wordt in rap tempo goedkoper. In 2016 was de gemiddelde ticketprijs voor een retourtje vanuit Nederland 652 euro, ruim 11 procent minder dan in 2015. Toen kostte een vlucht nog 734 euro. Voor vluchten van en naar Canada is de ontwikkeling vergelijkbaar.

Quote

Voor een gezin dat op vakantie naar de VS wil, is een paar honderd euro besparing veel geld

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens

Dat blijkt uit cijfers die Skyscanner, een grote internationale vergelijkingssite voor ticketprijzen, op verzoek van deze krant op een rijtje zette. De prijzenslag is opvallend: wereldwijd dalen de ticketprijzen ook wel, onder meer door lagere brandstofpijzen. Maar met 3 procent is die daling veel minder sterk dan tussen Nederland en de VS, stelt branche-organisatie IATA.

Skyscanner noemt toenemende concurrentie als een van de mogelijke oorzaken van de sterke prijsdaling voor vluchten naar de VS. Sinds een aantal jaar vliegen ook budgetmaatschappijen de oceaan over. Vooral Norwegian Air voegt in rap tempo bestemmingen toe. Ook Wow Air (uit IJsland) en Thomas Cook Airlines (Groot-Brittannië) vliegen naar Amerika. Geen van deze maatschappijen vliegt overigens direct vanuit Nederland, al heeft Norwegian wel die ambitie.

Toch denkt luchtvaarteconoom Hans Heerkens dat de opkomst van deze maatschappijen een drukkend effect op de prijzen heeft. Ook met de traditionele bedrijven – KLM en British Airways bijvoorbeeld – kun je nu al voor 350 tot 400 euro naar New York vliegen, waar voorheen prijzen van 500 tot 600 euro gangbaar waren.

Meer eisen

Het Kennisinstituut voor Mobiliteit, een instantie van de overheid, bracht vorige week een rapport uit waarin het concludeerde dat de impact van prijsvechters op verre vluchten voor Nederland beperkt zal zijn. Klanten zouden erg hechten aan de overstapopties die traditionele maatschappijen bieden en bovendien meer eisen stellen aan lange vluchten dan aan vluchten binnen Europa. Heerkens twijfelt aan die conclusie. ,,Voor een gezin dat op vakantie naar de VS wil, is een paar honderd euro besparing veel geld.”