Stroom en gas bij ons veel duurder dan in buurlanden
De stroom- en gasprijzen liggen in Nederland ver boven het Europese gemiddelde. Voor stroom betalen we 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan, voor gas 19,7 procent meer. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index in 32 Europese landen.
Vooral het Nederlandse gastarief is buitengewoon hoog. ,,Dat hebben Nederlandse huishoudens vooral te danken aan de hoge belastingen’’, stelt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl. ,,53 procent van onze totale gasrekening bestaat uit energiebelasting en btw. In geen enkel ander Europees land is dit aandeel zo groot”, licht Kuijper toe.
Een Nederlands huishouden betaalt vandaag de dag 0,76 euro per kubieke meter gas. De gemiddelde gasprijs in de 32 onderzochte landen ligt op slechts 61 cent per kubieke meter. Inwoners van onze directe buurlanden België (55 eurocent per kubieke meter gas) en Duitsland (56 cent) betalen nog minder, constateert Energievergelijk.nl.
Alleen Zweden – met het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 2,14 euro per m3 - Zwitserland (1,03 euro), Denemarken (0,93 euro) en Italië (0,79 euro) zijn duurder dan Nederland.
De Europese gasprijzen zijn sterk afhankelijk van vraag en aanbod, weet Kuijper. Ook het weer en de transportkosten spelen een belangrijke rol. Zo gaat in Zweden bijna een derde van de kosten op aan transport en netwerkbeheer. Dat komt vooral vanwege de grote afstanden die het gas in het land moet afleggen.
Volgens een recente peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestaat 53,2 procent van een Nederlandse gasrekening uit energiebelasting en btw. Volgens Energievergelijk.nl is dat nergens zo hoog. Door hogere belastingen op gas en subsidies op isolatie en duurzame verwarming wil de overheid per 2050 een aardgasvrij Nederland realiseren.
Stroom
Voor stroom betalen we In Nederland gemiddeld 0,23 euro per kWh stroom. Dat is 28 procent boven het gemiddelde Europese stroomtarief van 0,18 euro per kWh.
Denemarken en Duitsland behoren met een stroomtarief van 0,31 euro per kWh tot de duurste Europese landen. Nederland komt qua stroom op de 8ste plaats. 32,4 procent van het stroomtarief voor huishoudens bestaat uit belastingen.
Bekijk hier wat je moet doen om je energierekening op 0 euro te krijgen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hogere energienota en tegenvallend loonstrookje nekken consumentenvertrouwen
Voor in het eerst in vier jaar tijd zijn consumenten negatief over hun eigen huishoudboekje en het economisch klimaat. De fors hogere energierekening en de btw-verhoging hakken er hard in. -
video
Wiebes: Fout energienota heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor koopkracht
Het kabinet heeft zich te stellig uitgelaten rond de toename van de energierekening. Dat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag in de Tweede Kamer. Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat mensen er dus ook niet op vooruit gaan. -
Verkeerde cijfers
Minister Wiebes baalt van geblunder rond energierekening
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat diep door het stof nu blijkt dat het kabinet de stijging van de energienota veel te laag heeft ingeschat. ,,Ik baal hier gewoon van”, zegt hij. -
Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos
Het kabinet heeft achterhaalde gegevens gebruikt om de stijging van de energierekening te voorspellen. Daardoor claimde het kabinet dat het met die stijging wel zou meevallen, maar dat blijkt nu niet te kloppen. De energienota gaat dit jaar gemiddeld met maar liefst 334 euro omhoog. Tweede Kamerleden zijn boos. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Hoe de Duitsers nu ook van het Russische gas af willen
Nu Rusland abrupt de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, haast Duitsland zich om voorbereid te zijn op eenzelfde scenario. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit.