Stormloop op kerstcoupe en volle winkelstraten om lockdown
Bij kappers in het hele land staat de telefoon roodgloeiend, nu veel mensen nog snel even proberen een afspraak in te plannen voor de komende lockdown, die morgenochtend van kracht wordt. Ook in de winkelstraten en meubelboulevards is het vandaag drukker. In Rotterdam is het zelfs zo druk, dat de gemeente mensen oproept niet naar de stad te komen.
Het kabinet maakt vanavond bekent dat er een harde lockdown volgt, waarbij de niet-essentiële winkels hun deuren gesloten moeten houden. Net als een jaar eerder gaat het land daarmee kort voor kerst goeddeels op slot. Vandaag is er om 19.00 uur een persconferentie, waar het besluit verder wordt toegelicht.
,,Het is logisch dat mensen nog snel gaan shoppen met dit soort berichten”, zegt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van branchevereniging INRetail. ,,Ze waren al voorbereid op drukte met de feestdagen op komst, dus ik verwacht in de winkels geen problemen. Maar in de winkelstraten zal het chaotischer zijn. Daar gaan wij alleen niet over; dat is in handen van de burgemeesters.”
Sommige winkeliers besloten hun deuren vandaag een uurtje eerder te openen, maar pas tegen het middaguur kwam de drukte in de winkelstraten op gang. Zo stond er voor de Bijenkorf in Den Haag al een lange rij met mensen die nog even kerstinkopen willen doen. In Den Bosch is het eveneens druk. Mensen geven aan in andere dorpen boodschappen te gaan doen.
Druktemeter
Ook in Leiden, Rotterdam en Den Bosch is het drukker dan normaal. In Amsterdam lijkt de drukte vooralsnog mee te vallen. De zogenoemde druktemeter van de Gemeente Rotterdam toont aan dat op verschillende plekken in het centrum van de stad veel mensen zijn. Een aantal winkels in het centrum van de stad bevestigen dat beeld. Zo is het bij bijvoorbeeld boekhandel Donner drukker dan normaal. Dat is ook zo bij de Primark in het centrum van de stad. Rond half drie vanmiddag besloot de gemeente Rotterdam zelfs mensen af te raden om nog naar het centrum te komen, omdat het ‘te druk’ was.
In Utrecht heeft privéhuis La Cloche zich voorbereid op de drukte. Eigenaar Raymond 'weet zeker dat zijn branche erbij zich’, bij een lockdown. „Ik heb alle meiden laten weten dat ze vandaag extra kunnen komen werken.”
Kappers
Bij de kappers proberen mensen nog snel een plek te krijgen. Medewerkers van een Middelburgse kapsalon hebben afgesproken korter te gaan pauzeren, om maar zoveel mogelijk klanten te helpen. In Honselersdijk meldt een medewerkster van de plaatselijke kapper dat het kort na het nieuws over de dreigende lockdown piekte bij het maken van een afspraak.
Bij de eigenaar van Kapper Ap in Den Haag explodeerde de boekingen. Zelfs om half twee ‘s nachts verzekerden klanten zich nog van een mogelijke last-minute knipbeurt. En dat is te zien in de volle kapperszaak. Bij kappers in onder andere Alblasserdam, Roermond en Zaandam gaat de telefoon voortdurend. ,,Eigenlijk word je er een beetje gek van. We zitten helemaal vol en moeten constant nee zeggen”, aldus de Zaanse kapster. De kapster in Alblasserdam zegt in ieder geval nog wel aan knippen toe te komen.
Ook in Alkmaar krijgt een plaatselijke kapper continu appjes van alle kanten, met de vraag of er plaats is. Het antwoord laat zich raden. In Roermond, waar de kapper tot kerst is volgeboekt, werken ze al met een reservelijst, ‘omdat er altijd mensen afbellen wegens een hoestje of quarantaine’.
Altijd drukke weken
We zitten helemaal vol en moeten constant nee zeggen
Volgens brancheorganisatie voor kappers ANKO is de drukte bij de kappers al iets van de laatste weken. Het zijn altijd al drukke weken richting de feestdagen en de voortdurende dreiging van een lockdown heeft dit vergroot. Een woordvoerster van ANKO benadrukt dat veel kappers de extra klandizie goed kunnen gebruiken
Veel kappers zijn nog altijd herstellende van de vorige keren dat de deuren dicht moesten. De woordvoerster wijst erop dat veel ondernemers nog kampen met achterstallige betalingen, leningen en dat veel ondernemers hun pensioenpotjes eerder hebben leeggegeten. De reserves zijn nog niet aangevuld.
Buiten de boot
Nu het de laatste dag is dat de winkels open zijn, wijst de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) erop dat winkeliers, en zeker de kleinere winkelbedrijven, straks wel de kans moeten krijgen om hun waren alsnog te kunnen slijten. Volgens directeur Eus Peters van RND zouden uitzonderingen via click and collect, het afhalen van onlinebestellingen, mogelijk moeten worden om voorraden de winkels uit te krijgen. Hij wijst daarbij ook op de mogelijkheid die de horeca op dat vlak heeft. Verder vindt hij dat winkelen op afspraak ingesteld moet worden. Daarmee zouden met name kleinere bedrijven zonder webshop geholpen zijn.
Ingrid Kuijpers, eigenaar van hardloopwinkel Run2Day in het centrum van Den Haag is vanwege de sluiting nu ook ‘noodgedwongen creatief te werk’ gegaan om de spullen toch bij de klanten te kunnen brengen. Bijvoorbeeld door te gaan bezorgen. ,,We gaan weer over op een andere manier van de winkel runnen dus. We doen het er maar mee, helaas.” In de gemeente Koggenland gaven verschillende winkeliers aan dat ze bij een lockdown een bezorgservice zullen optuigen. Ook dat doen ze niet alleen in Noord-Holland. Door het hele land grijpen kleinere winkeliers terug naar de diensten, waar ze een jaar geleden ook al op terugvielen.
Nihil draagvlak
De winkeliers vinden alles op slot gooien niet de oplossing. ,,Het is bizar als het kabinet dit zou besluiten. Winkels zijn niet een besmettingsbron, het draagvlak voor een lockdown in nihil onder ondernemers. Het is paniekvoetbal in een tijd dat het kabinet rust moet bewaren, duidelijkheid moet verschaffen en leiderschap moet tonen”, zegt Te Grotenhuis van INRetail. ,,Met 24 uur per dag boosteren zet je meer zoden aan de dijk.”
De detailhandel zit door de vorige lockdown volgens hem nog diep in de schulden. ,,Nu weer een sluiting in de allerbelangrijkste weken van het jaar doet ontzettend veel pijn.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Baas Dick Benschop keert terug uit Davos na chaotisch weekend op Schiphol
Dick Benschop keert dinsdag terug uit Zwitserland vanwege de grote drukte en problemen op luchthaven Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van de topman na berichtgeving van De Telegraaf. Benschop was in Davos bij het World Economic Forum, de top voor regeringsleiders en topbestuurders, die deze week wordt gehouden. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden.
-
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?