Sterkere economische groei in Nederland door coronasteun VS
Doordat de wereldeconomie dit jaar aanzienlijk harder aantrekt dan gedacht, is er ook in Nederland meer economische groei mogelijk. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen mondiaal en ook voor Nederland heeft opgekrikt.
Delen per e-mail
De economische vooruitzichten in de wereld zijn verbeterd door het forse Amerikaanse coronasteunpakket van president Joe Biden. Ook de voortgang van vaccinatiecampagnes helpt mee om sneller uit de coronacrisis te komen.
Volgens de organisatie uit Washington laat de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent groei zien, gevolgd door een plus van 3 procent volgend jaar. Enkele maanden terug voorzagen de rekenmeesters hier zowel voor 2021 als voor 2022 nog 3 procent groei.
Grotere plaatje
Met deze prognose onderscheidt het IMF zich van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB). Dat temperde zijn verwachtingen voor de Nederlandse economie onlangs juist iets. Mogelijk speelt mee dat het CPB in Nederland dichter op bepaalde gegevens zit, terwijl het IMF - zeker in deze grote voorjaarsraming - meer kijkt naar het grote plaatje.
Volgens het fonds is het beeld voor de wereld als geheel een stuk gunstiger geworden. De wereldeconomie leeft dit jaar waarschijnlijk met 6 procent op, denkt het IMF. Bij de vorige raming in januari was nog sprake van een plus van 5,5 procent. Voor volgend jaar rekent het IMF mondiaal op 4,4 procent groei, 0,2 procentpunt meer dan eerder voorzien. Vooral in de Verenigde Staten ziet het beeld er rooskleuriger uit. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld de wereldhandel en daar profiteren veel andere landen weer van.
Vaccineren
Voor de Amerikaanse economie is de prognose voor dit jaar met meer dan 1 procentpunt verhoogd tot 6,4 procent groei. Ook in 2022 zal de grootste economie ter wereld het waarschijnlijk beduidend beter doen. Naast de forse coronasteun, zijn de VS ook redelijk snel als het gaat om het vaccineren van de bevolking. Datzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk, waar het IMF dit jaar eveneens op aanzienlijk meer groei rekent.
De opwaartse bijstelling voor de eurozone pakt met 0,2 procentpunt voor beide jaren een stuk kleiner uit. Het IMF legt niet uit waarom dat zo is, maar zegt in het algemeen dat verschillen tussen landen in grote mate worden bepaald door de maatregelen van overheden om de economie te steunen en het tempo waarin de bevolking een vaccin krijgt.
Lockdowns
Het is bekend dat de vaccinatiecampagne in Europa niet zo snel gaat als bijvoorbeeld in de VS en Groot-Brittannië. Waar die landen bezig zijn met versoepelingen, worden in diverse Europese landen juist weer strengere coronalockdowns ingevoerd om een nieuwe virusgolf te bestrijden. Ook is er in de Europese Unie nog altijd geen goedkeuring van alle lidstaten voor het coronaherstelfonds van honderden miljarden euro’s. Die Europese steunregeling dreigt zelfs extra vertraging op te lopen, omdat het constitutioneel hof in Duitsland zich eerst wil buigen over bezwaren van tegenstanders.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
De vrijheid om rotzooi te (ver)kopen
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
'Winkelen op afspraak werkt voor geen meter’
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, blijkt in de praktijk slecht te werken voor zowel ondernemers als consumenten. Dat blijkt uit een peiling van INretail, brancheorganisatie van de winkeliers. -
Waarde sneakerbeurs StockX naar 3,8 miljard dollar
Sneakermarktplaats StockX heeft 255 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Daarmee is het Amerikaanse bedrijf, met ook een vestiging in Eindhoven, nu 3,8 miljard dollar waard. Omgerekend is dat 3,2 miljard euro. StockX zou zich voorbereiden op een beursgang die mogelijk later dit jaar al plaatsvindt. -
PREMIUMVOUCHERFONDS
Reisbranche nog lang niet uit de zorgen: ‘Met tweede mislukte zomer is het klaar’
De kogel is door de kerk: Brussel heeft ingestemd met de oprichting van een voucherfonds. Is hiermee de reisbranche gered? Krijgen consumenten met vouchers nu eindelijk hun geld terug? En drie andere vragen. -
Werkloosheid in Europa blijft hoog door lockdowns
De werkloosheid in de eurozone is in februari wederom gelijk gebleven in vergelijking met een maand eerder. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat zat net als in januari en in december 8,3 procent van de beroepsbevolking zonder baan.
-
VIDEO
Zonnestudio’s moeten deuren gesloten houden
De zonnestudio’s blijven voorlopig op slot. De staat is niet verplicht om de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken, zo heeft de rechter vanochtend beslist. De brancheorganisatie hoopte via een kort geding heropening af te dwingen. -
PREMIUM
Biden laat Europese economie zijn hielen zien, maar loopt hij niet te hard van stapel?
De Chinese economie draait alweer op volle toeren. Ook in de VS wordt dit jaar een recordgroei verwacht. Waarom blijft de economie van Europa daarop achter? -
Hilfiger en Facebook voor de rechter: moet techgigant álle gegevens van nepadverteerders delen?
Op Facebook en Instagram staan duizenden nepadvertenties die Nederlanders proberen te verleiden die leuke trui of broek uit de nieuwe collectie van Tommy Hilfiger online te kopen. Om vervolgens creditcardgegevens buit te maken.