Ryanair neemt geruchten weg: Vluchten vrijdag toch geannuleerd
stakingRyanair annuleert de vluchten waarbij stakingen zijn aangekondigd. Dat heeft de maatschappij vanmiddag naar buiten gebracht. Vrijdag staken onder meer de Ryanair-piloten die gewoonlijk vanaf Eindhoven Airport zouden vertrekken. Het gaat volgens het Eindhovens Dagblad (ED) om 22 vluchten.
Met het officiële bericht van Ryanair komt een eind aan eerdere geruchten dat de maatschappij toch zou gaan vliegen, mogelijk door andere piloten in te schakelen. Dat zou rechtstreeks tegen de uitspraak van de rechter in gaan, die oordeelde dat de luchtvaartmaatschappij niet 'piloten van elders' mocht inzetten.
De annuleringen zijn volgens de budgetmaatschappij 'te wijten aan een onnodige staking van een kleine minderheid van cabinepersoneel'. Al vanochtend zouden de gedupeerde reizigers via de mail en sms-berichten op de hoogte zijn gesteld, staat in het persbericht.
In totaal zijn 190 vluchten geannuleerd door stakingen in Spanje, België, Portugal, Italië, Nederland en Duitsland. Alle 49 piloten die Eindhoven als basis hebben, leggen komende vrijdag het werk neer, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).
Hij zet vraagtekens bij het contact van de luchtvaartmaatschappij met reizigers. Zo meldde de klantenservice vanmiddag nog aan bellers dat er over het uitvallen van vluchten 'geen bevestiging van het hoofdkantoor' was. Ook was het via diverse aanbieders nog steeds mogelijk om voor vrijdag vliegtickets te kopen van of naar Eindhoven.
Heel vervelend
De VNV ziet de stakingen nog altijd als laatste redmiddel. ,,We vinden het heel vervelend om de reiziger te duperen, maar hopen dat we zo toch een sociale dialoog kunnen afdwingen", aldus Van Doesburg. ,,De brieven die we hebben gestuurd, hadden geen effect."
Ryanair stelt dat er brieven geschreven zijn aan de verschillende vakbonden. De maatschappij zou daarin hebben voorgesteld om tot gelijksoortige overeenkomsten te komen als in Ierland. ,,Dat is absoluut niet waar", stelt Van Doesburg. ,,Ryanair weigert om met onze delegatie in gesprek te gaan." De luchtvaartmaatschappij zou invloed willen uitoefenen op de samenstelling van deze delegatie, wat de VNV weigert.
Het personeel is het vooral niet eens met de arbeidsvoorwaarden van de budgetmaatschappij. De VNV keert zich onder meer tegen schijnzelfstandigheid en vraagt om doorbetaling bij ziekte. Ook vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving moet gelden bij de arbeidscontracten. Voor Nederlandse piloten geldt nu bijvoorbeeld de Ierse wetgeving.
Daarnaast zou een vergelijkbare overeenkomst als die van de Ieren niet zijn, wat de VNV voor ogen heeft. ,,Dat is een heel beperkte afspraak, geen nieuwe CAO."
Begin augustus gaf Joost van Doesburg, woordvoerder Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) al aan dat Ryanair móét veranderen.
Staking breken
We hopen met de stakingen een sociale dialoog af te dwingen
Destijds zette de prijsvechter vervangers in voor de toen stakende personeelsleden, en daagde de eigen piloten voor de rechter om een stakingsverbod af te dwingen. De rechter oordeelde in het kort geding echter dat de piloten wel degelijk mogen staken, op voorwaarde dat ze het minimaal 72 uur van te voren melden. Ryanair mag vervolgens geen 'stakingsbrekende acties' meer ondernemen en 'dus niet piloten van elders inzetten'. Hierdoor zou de impact voor passagiers bij deze staking veel groter zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Op een recessie heb je geen grip, maar je kunt je er wel tegen wapenen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd? -
PREMIUM
Restaurants zuchten onder de torenhoge voedselprijzen
Amper bekomen van de zware coronalockdowns moeten restaurants in de Beierse hoofdstad München nu opboksen tegen hoge voedselprijzen. Sommige Gaststätte berekenen de extra kosten al door aan de klanten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten.