De ingang van de beurs in Londen.
Volledig scherm
De ingang van de beurs in Londen. © REUTERS

Rem op verdienen aan viruspaniek: Britse marktwaakhond verbiedt shortselling

De Britse marktwaakhond verbiedt tijdelijk de mogelijkheid van shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel, zo maakt de Financial Conduct Authority (FCA) bekend. De afgelopen dagen zijn de aandelenbeurzen vanwege de vrees voor het coronavirus hard onderuitgegaan. 

De maatregel gaat per direct in. In Nederland is een dergelijk verbod volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vooralsnog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

Speculeren op verdere koersdalingen kan zeker nu voor nog meer onzekerheid zorgen. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

Beurzen in de lift

De Amsterdamse AEX-index veerde vandaag 4 procent op na de slechtste beursdag sinds de crash in 1987. Beleggers putten moed uit de Amerikaanse openingsindicatoren die momenteel wijzen op een herstel van Wall Street, na de koersdreun van rond 10 procent voor de Amerikaanse beurzen van gisteren.

De Dow Jones en Nasdaq lieten een solide stijging zien bij opening. Ook in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië zaten de beurzen in de lift.  Verder bleef de blik gericht op de maatregelen van centrale banken en nationale overheden om de impact van het coronavirus in te dammen.

Schade in kaart

De Europese marktautoriteit ESMA zegt de situatie rond corona op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden. Bedrijven zijn verplicht alle relevante informatie over de impact van het virus op de resultaten of vooruitzichten zo snel als mogelijk bekend te maken. Ook moet dit in de financiële verslaggeving duidelijk worden gemaakt.

Het gaat dan om de feitelijke schade en potentiële effecten, voor zover dat mogelijk is. In Zuid-Korea, Italië en Spanje zijn ook verboden opgelegd voor shortselling. In Zwitserland en Duitsland zijn er nog geen plannen voor een dergelijk verbod. Ieder land in Europa kan afzonderlijk besluiten een (tijdelijk) verbod op shortselling in te stellen.

Volgens de AFM worden de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten, en op Euronext Amsterdam in het bijzonder, nauwgezet in de gaten gehouden. Daarbij zal worden ingegrepen op het moment dat het nodig is. Dit kan door het stilleggen van de handel in individuele fondsen of door het stilleggen van de volledige handel. ,,Dit zal in deze zeer uitzonderlijke situatie mede worden beoordeeld in het licht van de maatregelen die de platformen zelf nemen", aldus de AFM.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”