Rekeningen vier dagen sneller betaald, overheid blijft traag
Bedrijven en burgers betalen facturen dankzij de prima draaiende economie steeds sneller. Gemiddeld voldoen we nota's nu vier dagen sneller dan op hetzelfde moment vorig jaar.
Dat minder rekeningen onbetaald blijven scheelt de economie ruim 3 miljard euro
Dat blijkt uit de jaarlijkse European Payment Monitor, editie Nederland, van incasseerder Intrum. Behalve dat burgers en bedrijven sneller betalen, blijven ook minder rekeningen voorgoed onbetaald. Ging vorig jaar 2,1 procent van de omzet voor bedrijven dankzij niet betaalde facturen door het putje, momenteel is dat slechts 1,5 procent.
,,Dit jaar verwachten bedrijven zo circa 8 miljard euro af te schrijven. Dat is 3,2 miljard euro minder dan in 2017." zegt Intrum-directeur Rick Terra. ,,Dit geld vloeit dus terug in de Nederlandse economie." Hij spreekt van ,,enorm goed nieuws" dat die goed draaiende economie resulteert in een betere betalingsmoraal en minder afschrijvingen. ,,Vooral het midden en kleinbedrijf krijgt hierdoor meer vertrouwen om te investeren."
Gemiddeld betalen bedrijven elkaar na 28 dagen, vorig jaar was dat nog ruim een maand (32 dagen). Consumenten betalen rekeningen na 17 dagen. Dat is drie dagen korter dan medio 2017.
Ambtenarij
Wie er net als voorgaande keren negatief uitspringt is de overheid. Ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstanties betalen gemiddeld pas na 35 dagen de rekening voor geleverde diensten en producten. Wel toont de ambtenarij enige beterschap: vorig jaar duurde het nog 38 dagen voordat nota's van bedrijven voldaan werden.
De impact van wanbetalende klanten op Nederlandse bedrijven is relatief klein. Slechts één op de tien ondernemingen (11 procent) zegt dat niet voldane nota's een serieus risico vormen voor de eigen financiële gezondheid. Dat is tien procent lager dan het Europese gemiddelde.
Verder lezen na de foto
Bitcoins als betaling
Nederlandse bedrijven zijn conservatief met betrekking tot nieuwe betaalvormen, blijkt uit het rapport van Intrum. Nog geen twee procent accepteert cryptomunten als betaling van klanten. Twee procent overweegt digitale munten zoals bitcoins en ethereum aan te nemen. Twee procent van de geraadpleegde bedrijven heeft zelf cryptomunten, 3 procent wil dat niet onthullen.
Voor de European Payment Monitor verzamelde Intrum data van ruim 9600 bedrijven in heel Europa. Het onderzoek is tussen februari en maart verricht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen. -
Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt
De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown waarin veel winkels de deuren tijdelijk gesloten moesten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
KLM lost 311 miljoen euro staatssteun af na opnieuw kleine winst
KLM heeft in het eerste kwartaal een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Aandeelhouders Philips stemmen tegen bonussen directie
De aandeelhouders van Philips hebben hun ongenoegen geuit over het beleid van het medisch technologiebedrijf door een bonusvoorstel voor de directie weg te stemmen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.