Volledig scherm
In Bloemendaal zijn de huizen gemiddeld het duurst. © ANP

Regionale verschillen tussen huizenprijzen worden groter

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is vorig jaar gestegen tot ruim 263.000 euro. Net als in voorgaande jaren staan de duurste huizen in Bloemendaal. Daar kost een huis 776.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De regionale verschillen worden groter. Een huis in Bloemendaal is 5,5 keer zo duur als in Delfzijl, waar gemiddeld 140.000 euro aan een woning wordt uitgegeven. In voorgaande jaren stonden de goedkoopste huizen ook in de provincie Groningen, namelijk in Pekela. In Groningen, Friesland en Limburg liggen de gemiddelde prijzen onder de twee ton. Daar staat tegenover dat er vijf gemeenten zijn waar gemiddeld ruim een half miljoen euro wordt betaald.

Ook de prijzen van huurwoningen in de vrije sector blijven stijgen. De gemiddelde huur bedroeg vorig jaar 1.020 euro, een stijging van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en belangenbehartiger van vastgoedmanagers VGM. In de grote steden liggen die prijzen nog hoger. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde huur van 18,42 euro per vierkante meter, 10 procent meer dan een jaar eerder.

Volledig scherm
In Delfzijl zijn de woningen gemiddeld het goedkoopst. © ANP
  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.