Primeur: Nederland beste economie van Europa
De Nederlandse economie is de best presterende van Europa. Op de prestigieuze ranglijst van het World Economic Forum stijgt ons land van plek zes naar vier en passeert daarmee Zwitserland en Duitsland.
Delen per e-mail
Van 141 landen wereldwijd doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het economisch beter dan Nederland. Vorig jaar stond Nederland nog zesde op de jaarlijkse lijst. ,,Dit is echt een unicum. Niet eerder was Nederland de beste van Europa,” zegt hoogleraar innovatie en strategisch management Henk Volberda die sinds 2004 de Nederlandse data aanlevert voor de in Genève gevestigde economische denktank World Economic Forum. ,,Zwitserland bleef ons altijd voor, Duitsland vaak ook.”
De Amsterdamse hoogleraar (UvA) looft het kabinet dat het eenvoudiger maakte om een bedrijf te beginnen of op te heffen. ,,We kennen nu een echte ondernemerscultuur.” Ook stelt hij dat er op scholen, hoge scholen en universiteiten steeds meer aandacht voor ondernemerschap is. ,,Disruptieve bedrijven als Adyen en Booking.com timmeren ondertussen aan de weg. Alleen de VS doet het nóg beter.”
Vieren
Nederland scoort verder hoog dankzij zijn uitstekende infrastructuur, hoogwaardige ICT-voorzieningen, stabiele overheidsbeleid, hoogopgeleide beroepsbevolking en uitstekende gezondheidszorg.
VNO-NCW en MKB Nederland zijn trots op de toppositie. ,,Dit mogen we vieren met elkaar,” laat de werkgeversbelangenclub weten. Tegelijk merkt VNO-NCW op dat de investeringen in innovatie en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, robotisering en big data achterblijven.
Ook hoogleraar Henk Volberda ziet dat als kwetsbaarheid op de langere termijn. Hij stelt dat het oude topsectorenbeleid op de schop moet. ,,Ik pleit voor een groeifonds voor innovatie om te investeren in de hierboven genoemde technologieën van morgen.”
Investeringen
Minstens zo belangrijk is volgens hem dat de kinderen en jongeren van nu al op school daarin moeten worden geschoold. ,,Hetzelfde geldt dus voor werknemers, anders hebben zulke investeringen weinig zin.”
Ook het kabinet wil meer investeren in nieuwe technologieën. Gisteren maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) bekend de investeringen in artificiële intelligentie te willen verdubbelen. Ook wordt er een Kunstmatige Intelligentie Coalitie opgestart.
Volgens experts is dat echter nog onvoldoende. Deze zomer luiden universiteiten, werkgevers en instituten nog de noodklok: talloze Nederlandse wetenschappers en technici met kennis van kunstmatige intelligentie lopen naar het buitenland weg waar ze meer kunnen verdienen of beter onderzoek kunnen doen. Een 2 miljard euro kostend actieplan om het tij te keren is nodig.
FNV: gemengde gevoelens
Vakbond FNV heeft gemengde gevoelens bij de toppositie. ,,Ja, de economie draait geweldig, maar tegelijk nemen zekerheden voor vaste medewerkers af”, stelt FNV-bestuurder Tuur Elzinga vast. ,,Bedrijven gebruiken zzp’ers als verkapte werknemers voor hun steeds grotere flexibele schil. Nederland schuift langzaam op richting een Angelsaksische arbeidsmarkt.” Ook wijst FNV op de achterblijvende lonen.
Verder in het nieuws
-
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af. Voor het overgrote deel van die banken liggen al wel plannen klaar, maar die zijn nog niet gedetailleerd genoeg uitgewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport. -
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.
-
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen. -
PREMIUM
column ‘Politiek doet beschamend weinig om arme kinderen te helpen’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
Gasvoordeeltje voor Noorden verdwijnt, één gastarief vanaf januari
Energiebedrijven mogen Nederlandse huishoudens die ver van de de gasbel in Groningen wonen niet langer een hogere toeslag voor hun gasverbruik in rekening brengen. Dankzij de ACM komt op 1 januari een einde aan deze al decennia geldende praktijk.