Prijzen stijgen in recordtempo: hoogste inflatie in 25 jaar
De prijzen blijven in recordtempo stijgen. In december lagen de prijzen in Nederland 6,4 procent hoger dan in december 2020. Dat is de hoogste inflatie in 25 jaar.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendmaakte. De grootste boosdoener was wederom de energieprijs. Olie, gas en steenkool zijn fors duurder dan een jaar geleden. En daarmee ook de stroomprijs, omdat veel stroom wordt opgewekt in gas- en kolencentrales.
Huishoudens die hun energiecontract moeten vernieuwen merken dat direct. De energierekening kan tot honderden euro’s per maand duurder uitvallen. Het kabinet verzacht de pijn door alle huishoudens een korting van 400 euro te geven op de rekening, maar dat is voor veel huishoudens niet voldoende om de prijsstijging te compenseren. En automobilisten betalen nog steeds de hoofdprijs aan de pomp.
Niet alleen energie werd duurder. Ook voedsel, alcohol en tabak stegen in prijs. En dat zal voorlopig ook zo blijven is de verwachting. Grondstoffen voor voedsel gaan door het dak. Die hogere prijzen hebben fabrikanten nog lang niet allemaal doorberekend aan de consument, de verwachting is dat dat de komende tijd nog gaat gebeuren.
Afvlakking
De prijzen stijgen in Nederland harder dan gemiddeld in de eurozone. Voor alle twintig eurolanden bedroeg de inflatie in december 5 procent. Dat was maar marginaal hoger dan de 4,9 procent in november.
Maar ook in Nederland vlakt de prijsstijging af. Van oktober naar november stegen de prijzen gemiddeld 2,2 procentpunt. Tussen november en december was dat nog 0,5 procentpunt. En de verwachting is dat we de grootste stijgingen wel achter de rug hebben. Dat komt vooral omdat de energieprijzen ten opzichte van een jaar geleden minder snel stijgen. Voor heel dit jaar wordt gerekend op een inflatie rond de 3 procent.
Dat is niet meer dan een schrale pleister op de wonde van de koopkracht. De lonen stijgen namelijk veel minder hard dit jaar. Ook de meeste pensioenen gaan er maar een klein beetje op vooruit. Dat betekent dat er minder gekocht kan worden. Maar hoe lager de inflatie, hoe kleiner het verlies aan koopkracht.
Rente
De inflatie heeft ook invloed op de rente. Centrale bankiers bestrijden een hoge inflatie met een hoge rente. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat ervan uit dat de hoge inflatie tijdelijk is. Daarom is het niet nodig om de inflatie te bestrijden met een hogere rente. De ECB is bang dat een renteverhoging de economische groei te veel beperkt.
Dat de ECB de rente niet verhoogt, is slecht nieuws voor spaarders. Die zien door de inflatie de waarde van spaargeld dalen. En die daling wordt niet gecompenseerd door extra rente-inkomsten.
Beluister hier onze podcast over de economie:
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
‘Extra loon volstrekt onvoldoende om prijsstijging door inflatie te compenseren’
Winkeliers en horeca-ondernemers maken zich grote zorgen over verliezen door de huidige lockdown. En wat als de winkels en horeca nog langer dicht moeten blijven? Dat en meer onderwerpen komen aan bod in de nieuwste aflevering van Geld Dichtbij. In de podcast bespreken verslaggevers geldzaken en economische onderwerpen die je in je portemonnee voelt. -
KLM houdt Schiphol verantwoordelijk voor financiële impact maatregelen
Luchtvaartmaatschappij KLM houdt Schiphol verantwoordelijk voor de financiële impact van maatregelen. Dat laat het weten in reactie op het besluit van de luchthaven om deze zomer het aantal vluchten te beperken. -
update
Inflatie Nederland in december naar 6,4 procent: fors hoger dan de gehele eurozone
De inflatie in Nederland is vorige maand doorgestegen naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Dat is een stuk hoger dan de inflatie in de gehele eurozone. Die lag in december op 5 procent, ten opzichte van december 2020. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMAchtergrond
Britse posterijen joeg filiaalhouders ten onrechte de gevangenis in
Honderden filiaalhouders van Britse postkantoren strijden om compensatie. Rond een dreigende privatisering van de Post Office werden ze vervolgd voor fouten in ondeugdelijke software.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Rekenkamer: ‘Balkenende heeft Zeeland ook echt in een stroomversnelling gebracht’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer