Volledig scherm
De slechte zomers zijn een beetje vergeten. © Emiel Muijderman

Prachtzomer van 2018 houdt Nederlanders komende zomer in eigen land

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch zijn door de fantastische zomer van 2018 veel meer Nederlanders van plan om dit jaar vakantie in eigen land te vieren.

Volledig scherm
De prachtzomer van vorig jaar zit nog in ons hoofd.

Dit blijkt uit onderzoek naar de vakantieplannen van 11.000 Nederlanders door NBTC-NIPO Research. ..Het mooie zomerweer van 2018 heeft een positief effect op de zomervakantieplannen in eigen land dit jaar. We zien dat het aantal vakantieplannen voor vakanties naar het buitenland vooralsnog achterblijft ten opzichte van vorig jaar’’, aldus Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research.

Komende zomer - van mei tot en met september - gaat naar verwachting 70 procent van de Nederlanders op vakantie, dat zijn bijna 12 miljoen mensen. Het buitenland heeft voor 72 procent de grootste aantrekkingskracht, maar opvallend is dat meer Nederlanders dit jaar de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land. 28 procent heeft de hitte en de zon van 2018 (volgens het KNMI de warmste zomer in 300 jaar) nog in het hoofd en wil het liefst naar een camping of bungalowpark in eigen land. Vorig jaar was dat nog 20 procent. 

Caravan

Nederlanders willen ten opzichte van vorig jaar vaker op zomervakantie met de caravan en vouwwagen. Marieke Politiek:  ,,Alhoewel de voorkeur van Nederlanders nog steeds het meest uitgaat naar een vakantie in een hotel, bungalow of vakantiepark, zit de (sta)caravan in de lift. De goede zomer van 2018 lijkt hier een positieve invloed op te hebben. Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, trekken vooral naar Gelderland, Limburg, Drenthe en Zeeland.’’

NBTC-NIPO wijst erop dat de vakantieplannen nog kunnen veranderen. Met name gezinnen met kinderen zullen last minute toch nog kunnen besluiten om met de caravan naar bijvoorbeeld Frankrijk te rijden als de weersvoorspellingen tegenvallen. Tot dusver hebben Nederlanders twee procent minder buitenlandse vakanties geboekt dan vorig jaar rond deze tijd.