High Tech Campus
Volledig scherm
High Tech Campus © Philips

Philips schrapt 230 banen in regio Eindhoven

Philips schrapt bij haar vestigingen in Eindhoven en Best in totaal 230 arbeidsplaatsen. Ze worden verplaatst naar de Philips-vestiging in het Poolse Lodz, zo deelde het concern vandaag mee aan het personeel en de ondernemingsraad. 

De banen op de High Tech Campus in Eindhoven, op Flight Forum en bij de locatie in Best verdwijnen bij het onderdeel Philips Health Systems, bevestigt een woordvoerder van het concern desgevraagd. Het gaat met name om ondersteunende functies aan de verkooporganisatie. Zo gaat het om servicefuncties en orderverwerkers. Uiterlijk in december 2020 moet de verplaatsing van de banen naar Polen zijn afgerond. 

Volgens een woordvoerder is de beslissing genomen ‘in het belang van klanten’. ,,Philips evalueert met regelmaat alle bedrijfsonderdelen. We zijn tot de conclusie gekomen dat verplaatsing naar Polen efficiënter is”, meldt de zegsman. Zo'n twee derde van de 230 betrokken Philips-werknemers heeft een vaste baan, de rest heeft een tijdelijke aanstelling.  

Dramatisch

Ron Peters, bestuurder van vakbond FNV, noemt de aankondiging ‘dramatisch’. ,,Dit is geen kaasschaafmethode meer maar de botte bijl”, aldus Peters, die maandag met Philips ‘de diepte in wil’ naar aanleiding van deze reorganisatie. ,,Wat goedkoper kan, gaat weg”, vat Suat Koetloe van vakbond De Unie samen. ,,Ze denken dat ze efficiënter kunnen werken maar hoe kun je de kwaliteit waarborgen?”, vraagt hij zich af. Volgens Koetloe worden bij deze reorganisatie mensen geraakt die vaak al lang bij Philips werken. Beide vakbondsbestuurders wijzen er op dat er een goed sociaal plan ligt waarbij faciliteiten zijn ingebouwd om werknemers van werk naar werk te helpen.

Philips heeft eerder werk verplaatst naar Lodz. Door daar financiële en administratieve processen verder te automatiseren en standaardiseren, kan volgens het concern aanzienlijk in de kosten worden gesneden. Ook in 2016 kregen tientallen medewerkers te horen dat ze op zoek moest naar een nieuwe baan omdat werk naar Lodz ging. Het ging toen om financieel-administratieve functies in Eindhoven en Amsterdam. In Lodz, naar inwoners de derde stad van Polen, heeft Philips momenteel ruim veertig vacatures. 

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’