Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. © ANP XTRA

Personeel tegen rechter: angstcultuur bij Eneco, commissarissen moeten weg

Er heerst een angstcultuur binnen Eneco, die enkel beëindigd kan worden als drie commissarissen van het bedrijf worden geschorst en er een onderzoek komt naar de ruzie die topman Jeroen de Haas recent de kop kostte. Dat betoogde de centrale ondernemingsraad vanmorgen voor de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam.

Quote

Wij zijn niet trots om hier voor u te staan

Willem Hofman, voorzitter or Eneco tegenover de Ondernemingskamer

Het personeel is woedend over het wegsturen van ceo Jeroen de Haas door de Raad van Commissarissen en het binnenhalen van Ruud Sondag, ex topman van afvalverwerker Van Gansewinkel, als nieuwe baas.

Voor de rechter en een volle publieke tribune noemden de advocaten van de centrale ondernemingsraad het vertrek van 'Mr Eneco' De Haas ,,de druppel om deze procedure te beginnen.'' De Raad van Commissarissen is daarmee ,,overhaast, onzorgvuldig en in strijd met wet te werk gegaan.'' De Haas, vanaf 2006 de hoogste man, is binnen Eneco zeer geliefd. 

Volgens OR-voorzitter Willem Hofman zijn de verhoudingen met het personeel ondanks de komst van nieuwe ceo Sondag nog steeds volledig verstoord. ,,De centrale ondernemingsraad wordt buitengesloten en laat geïnformeerd. Adviestrajecten worden rommelig doorlopen'', zei hij in een verklaring namens het personeel. 
 ,,Wij zijn er niet trots op voor u te staan'', zei Hofman. ,,Dit past niet in de cultuur van Eneco.''

Hij stak de loftrompet over De Haas, die in Amsterdam aanwezig was bij de zitting. ,,Hij is degene die de duurzame strategie heeft ontwikkeld, hij wilde de privatisering tot een goed einde brengen.''

Angstcultuur

Quote

Door hun zwalkende optreden is de RvC verantwoor­de­lijk voor de positie waarin Eneco nu verkeert

Advocaten centrale ondernemingsraad Eneco

Voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam spraken advocaten Analbers en Harbers namens het personeel van een door de Raad van Commissarissen gecreëerde ,,angstcultuur bij Eneco.'' Die kan alleen opgelost worden als de belangrijkste commissaris Edo van den Assem wordt geschorst, net als mede-toezichthouders Van Lier Lels en Sijmons. ,,Door hun wankele en zwalkende optreden zijn ze primair verantwoordelijk voor de positie waarin Eneco thans verkeert.''

In plaats daarvan moet de Ondernemingskamer twee nieuwe 'supercommissarissen' benoemen. ,,Zonder ingrijpen van de Ondernemingskamer zal de gewone gang van zaken bij Eneco niet worden hersteld. Daarvoor is er te veel gebeurd.''

Het personeel eist een diepgravend onderzoek naar de gang van zaken. Het verweerschrift van Eneco zou zelfs ,,gecensureerd zijn'' onder druk van de RvC. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
De vertrokken Enecobaas Jeroen de Haas © ANP

Eneco: verhoudingen zijn prima

Quote

Een onderzoek zal voor Eneco ontwrich­tend zijn

Advocaat directie Eneco

Volgens de directie van Eneco, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders is een onderzoek niet in het belang van Eneco en mosterd na de maaltijd. Hun verhoudingen zijn namelijk weer prima. ,,Niet alleen een onderzoek, maar ook onmiddellijke voorzieningen [de benoeming van twee supercommissarissen] zullen voor Eneco ontwrichtend zijn.'' Dat bemoeilijkt alleen de privatisering en levert negatieve publiciteit op.

De RvC heeft maximale transparantie betracht, stelde 
raadsman Steven Perrick namens de toezichthouders ,,Eind maart 2018 is de RvC tot het unanieme oordeel gekomen dat De Haas niet de geschikte persoon is om de privatisering verder te leiden.'' Daarbij waren de drie bovengenoemde commissarissen bereid op te stappen in het belang van Eneco. Uiteindelijk gebeurde dat toch niet en pakte De Haas zijn biezen.  

De Haas is volgens de RvC echter niet weggestuurd. ,,Er is geen sprake van een eenzijdig door de vennootschap onvrijwillig opgelegd 'onvrijwillig' ontslag.'' Daardoor was er ook geen adviesrecht voor de centrale ondernemingsraad. 

Deze openheid laat volgens de advocaten van Eneco zien dat er geen angstcultuur is. 
,,Als er echt een angstcultuur was geweest, was dit echt wel weg geblaft'', betoogde advocaat Croiset van Uchelen van Allen & Overy.

Eneco ziet dan ook geen verdere problemen met de ondernemingsraad. Nieuwe topman Sondag heeft volgens Eneco alle begrip voor de onrust bij het personeel. Hij is 'niet besmet door het verleden' en wil graag een bemiddelende rol spelen en streeft naar een open dialoog. ,,Hij heeft sinds zijn recente aanstelling ook al drie keer overleg met de centrale ondernemingsraad georganiseerd en zal dat blijven doen.''

Privatiseringssoap

Volledig scherm
Nieuwe Eneco-ceo Ruud Sondag. © RV

De rechtszaak is al met al de zoveelste akte in de privatiseringssoap rond Eneco. Die verkoop van het in Rotterdam gevestigde energiebedrijf leidt al een jaar lang tot geruzie en achterklap. De aandeelhouders, 53 gemeenten waaronder Rotterdam en Den Haag, streven vooral naar een maximale opbrengst, Eneco zou tot 3 miljard euro kunnen opbrengen. Het personeel wil juist primair het groene karakter van Eneco behouden.

Lange tijd zaten personeel, directie en Raad van Commissarissen op één lijn, tot ergernis van de aandeelhouders. Rotterdamse wethouder Adriaan Visser, voorzitter van de Aandeelhouderscommissie (AHC) liet zich meermaals kritisch uit. Toen de aandeelhouders eind vorig jaar enkele toezichthouders wilden wegsturen, was de centrale ondernemingsraad daar nog fel op tegen. Ook dreigde het personeel vorig najaar de aandeelhouders voor de rechter te dagen.

Een plotwending veranderde het landschap begin dit jaar totaal: Na een bemiddelingsprocedure begroeven de toezichthouders, De Haas en gemeenten afgelopen februari tot ieders verrassing de strijdbijl. De RvC lijkt toen partij voor de aandeelhouders hebben gekozen.

Een conflict tussen De Haas en de Raad van Commissarissen leidde half april tot het wegsturen van de eerste. De RvC droeg vervolgens ex- Van Gansewinkel topman Ruud Sondag voor als nieuwe ceo.