‘Pas op: sjoemelen met reviews blijkt kinderlijk eenvoudig’
Consumenten moeten niet te veel waarde hechten aan lyrische reviews over bedrijven of producten op internet. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond.
Onderzoekers van de consumentenorganisatie ontdekten dat het wel erg eenvoudig is om beoordelingen te manipuleren, valse reviews te plaatsen of ze te kopen. Hoe kwamen ze daar achter? Ze verzonnen een bedrijf en meldden dit bij Kiyoh en Trustpilot, wat twee grote reviewplatforms zijn. Vervolgens schreven de onderzoekers lovende woorden over hun nieuwe bedrijf.
Misschien een kleine geruststelling: die nepbeoordelingen van de onderzoekers haalden het internet niet. De platforms onderschepten namelijk dat wat van dezelfde computer kwam. Alleen, zodra de onderzoekers andere IP-adressen gebruikten, accepteerde een van de twee platformen, Kiyoh, de reviews allemaal.
Zelfs toen de onderzoekers twee identieke beoordelingen onder elkaar plaatsten, greep het platform niet in. Trustpilot was alerter en stond, waarschijnlijk gealarmeerd door de eerdere poging, ook de nieuwe beoordelingen niet toe.
Reviews kopen
De onderzoekers van de Consumentenbond probeerden het vervolgens langs een andere weg; ze huurden een bedrijf in dat voor 15 euro binnen één dag drie lyrische beoordelingen schreef en met verschillende accounts op de Facebookpagina van het verzonnen bedrijf plaatste. Wat bleek? Facebook controleert die beoordelingen niet. Het ingehuurde bedrijf bleek bovendien neprecensies te kunnen verkopen voor producten op Bol.com. Bol.com controleert een beoordeling pas als deze drie keer is gerapporteerd.
De Consumentenbond heeft daarom een dringend advies aan consumenten: vaar niet blindelings op de reviews. En dat is iets wat wel steeds meer consumenten doen. In een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt uit 2017 gaf bijna driekwart van de consumenten aan beoordelingen te gebruiken bij het oriënteren en afnemen van een dienst of product. Dat speelt vooral bij elektronica (46 procent), overnachtingen (44 procent), restaurants (30 procent) en pakketreizen (21 procent).
Misleiding
De ACM constateerde in datzelfde onderzoek uit 2017 dat er te weinig transparantie is bij online reviews en dat er risico op misleiding bestaat. Als gevolg daarvan heeft de toezichthouder richtlijnen opgesteld. De onderzoekers legden daarom hun resultaten voor aan de toezichthouder. De reactie van de toezichthouder is dat het in de gaten houdt of bedrijven zich aan die regels houden.
Als het aan de Consumentenbond ligt, mag er wel wat harder opgetreden worden. ,,Soms krijgen consumenten een product gratis of met korting in ruil voor een productreview. Dat kan de beoordeling kleuren’’, vermoedt de Consumentenbond. Zolang bij elke review duidelijk staat aangegeven of deze gesponsord is, is dat geen probleem, vindt daarentegen de ACM.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM moet met ‘iets goeds’ komen om herhaling bagagedrama te voorkomen
KLM moet met ‘iets goeds’ komen willen ze in de nabije toekomst problemen zoals afgelopen weekend op Schiphol voorkomen. Als het aan FNV-bestuurder David van de Geer ligt wordt er deze week nog een gesprek gevoerd tussen de leiding van KLM en de vakbond over de voorwaarden waarop grondpersoneel bij KLM aan het werk is. Blijft een akkoord uit dan lijken nieuwe acties onvermijdelijk. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Hoge prijzen voor wc-papier dreigen door tekort aan houtpulp
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld.
-
PREMIUMoproep
‘Verlaag energierekening minima door extra belasting aan oliemaatschappij op te leggen’
Terwijl consumenten hun energierekening met honderden euro’s zien stijgen zien de oliemaatschappijen hun winsten exploderen. De roep voor een extra winstbelasting, waarmee de energierekening van minima kan worden verlaagd, wordt steeds luider. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Steeds meer geld naar kapitaal ten koste van de lonen
Aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers profiteren veel meer van de groei van bedrijven dan de werknemers. Een steeds groter deel van de welvaart gaat naar kapitaal, dat kost werknemers inmiddels duizenden euro’s per jaar.