Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
met videoNederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro.
Air France-KLM, het moederbedrijf van KLM, Transavia en Air France, heeft de 2,256 miljard euro hard nodig om zijn oplopende schuld na twee jaar coronaverliezen te dempen. Het bedrijf geeft daartoe ruim 1,9 miljard euro aan nieuwe aandelen uit. Van de opbrengst wordt 1,7 miljard euro gebruikt om Franse coronasteun af te betalen.
Het vorige kabinet besloot in coronatijd om niet mee te doen aan noodsteun voor het Franse luchtvaartconcern. Het Nederlandse belang verwaterde daardoor van bijna 14 procent naar ruim 9 procent. Het kabinet wil nu voorkomen dat het belang nog verder achteruit sukkelt. Zonder deelname aan de nieuwe aandelenuitgifte zou het belang van de staat met drie kwart inzakken.
De Franse staat, grootaandeelhouder met 28,6 procent van de aandelen, doet ook mee aan de kapitaalinjectie om zijn belang niet te laten verwateren, evenals grootaandeelhouders Delta Air Lines en China Eastern. Ook de Nederlandse KLM-piloten, die een belang hebben van 1,7 procent, doen mee. Daarnaast stapt de Franse vrachtvervoerder CMA CGM in het bedrijf.
Het Nederlandse kabinet moet de nieuwe steunoperatie wel voorleggen aan de Tweede Kamer en is daarbij volgens het concern ‘afhankelijk van de agenda van het parlement’. In de Kamer is al langere tijd brede kritiek op dergelijke steun.
Forse bonus
Nederland betaalde begin 2019 in het diepste geheim ruim 744 miljoen euro voor het oorspronkelijke belang in Air France-KLM. Toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde daarmee Nederlandse zeggenschap in het bedrijf veiligstellen door wat toentertijd een aan de Franse staat gelijkwaardig belang was te kopen.
Hoekstra gaf toentertijd aan dat de steun voor KLM secuur moet worden afgewogen:
Daarvan is het nooit gekomen. En zo kwam het dat Air France-KLM met steun van de Franse staat en andere grootaandeelhouders in coronatijd keer op keer besluiten nam die Nederland niet steunde. Zo moest het kabinet vorig jaar met lede ogen toezien dat topman Benjamin Smith, ondanks corona, een forse bonus kreeg.
Dat zal ook dinsdag, als de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM in Parijs plaatsvindt, het geval zijn. Smith kan rekenen op een bonus en salaris van in totaal 4,3 miljoen euro omdat hij vooraf bepaalde doelen heeft bereikt. Een groot deel van dat bedrag, dat in opties op aandelen wordt uitgekeerd, ontvangt hij pas als Air France-KLM drie kwart van zijn Franse staatssteun heeft afbetaald.
KLM-piloten
Nederland, dat vanwege regelgeving dit jaar nog wel 13,8 procent van het stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering bezit, zal dinsdag tegenstemmen, evenals een groepje andere aandeelhouders, waaronder de KLM-piloten. Dat zal bij lange na niet voldoende zijn om het besluit tegen te houden. Vorig jaar stemde bijna 85 procent van de aandeelhouders voor de bonus.
Van de 744 miljoen die Nederland drie jaar geleden voor zijn belang in Air France-KLM betaalde, was maandag op de beurs van Parijs nog 260 miljoen over. De koers zal dinsdag, vanwege de nieuwe aandeeluitgifte, verder zakken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Stakingsdreiging bij grondpersoneel KLM nu cao-overleg vastzit
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel bij KLM zijn vooralsnog in een impasse beland. De maatschappij hoopt nog altijd op een snel akkoord, maar dat wordt lastig omdat de vakbonden niet op een lijn zitten. Platformmedewerkers van KLM dreigen ondertussen zonder tussenkomst van de bonden opnieuw tot actie over te gaan. -
PREMIUM
Wereldwijd komen vliegvelden personeel tekort, maar chaos is er alleen op Schiphol
Overal in de wereld kampen vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen met personeelstekorten, maar nergens is de chaos groter dan op Schiphol. ,,Zolang reizigers op hetzelfde moment voor een prikkie willen vliegen, horen dit soort problemen erbij.’’ -
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
2
Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMColumn
Harold kijkt me met grote ogen aan: ‘Wat ben ik toch ook een sukkel’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer