De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump.
Volledig scherm
De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump. © AP

Ondanks onderhandelingen verhoogt VS importtarieven China

UpdateDe Verenigde Staten hebben de verhoging van de importtarieven op miljarden Chinese goederen doorgezet tijdens de onderhandelingen met het land. China betreurt de stap en stelt dat het besluit is genomen ‘zonder erbij stil te staan dat er noodzakelijke tegenmaatregelen zullen worden genomen’. Het handelsoverleg tussen Amerika en China in Washington gaat vandaag verder.

De verhoging van de heffingen van 10 naar 25 procent geldt voor goederen die China vandaag na 00:01 uur (06.01 uur in Nederland) verlaten. De invoering van de hogere tarieven valt midden in een tweedaags handelsoverleg tussen de VS en China, die al maanden in een handelsoorlog verwikkeld zijn. Het ministerie van Handel in China zei in een korte verklaring dat de onderhandelingen worden voortgezet en dat het ‘hoopt dat beide landen elkaar halverwege kunnen ontmoeten om het probleem door samenwerking op te lossen’.

Vooral consumentengoederen als meubilair, auto-onderdelen, kleding, pc's en speelgoed worden getroffen door de verhoging. Gary Shapiro, topman bij de Consumer Technology Association, een soort branchevereniging voor elektronicaverkopers, zei dat de tarieven zullen worden betaald door Amerikaanse consumenten en bedrijven, niet door China, zoals Trump heeft beweerd. Doelend op het feit dat de producten die wel worden ingevoerd een hogere verkoopprijs kennen. ,,De tarieven hebben de Amerikaanse technologiesector al een miljard dollar per maand meer gekost.’’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat hij het nog steeds mogelijk acht dat er een overeenkomst komt deze week. Er is verder niets bekendgemaakt over de resultaten van de gesprekken tussen de Amerikanen en de Chinese delegatie onder leiding van vice-premier Liu He.

Sigrid Kaag: het is niet gezond

De handelsoorlog tussen de Amerikanen en Chinezen is heel slecht voor een open, vrij handelsklimaat. Dat stelt minister voor Buitenlandse Handel, Sigrid Kaag. Volgens haar kan de handelsoorlog nadelige gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven, vooral voor die bedrijven die vanuit China produceren en naar de Verenigde Staten exporteren. Kaag noemt de strijd over importtarieven contraproductief en vreest escalatie. ,,Het hoort er niet bij en het is niet gezond’'. Ze hoopt op een oplossing omdat de onderhandelingen doorgaan. ,,Het gaat op en neer. We hebben nog een paar weken.’’