Volledig scherm
Een Nigeriaan toont zijn hand die besmeurd is met ruwe olie. © ANP

Oliereuzen voor de rechter om klimaatverandering

Twee Amerikaanse steden slepen oliereuzen als Shell, ExxonMobil en BP voor de rechter. San Francisco en Oakland willen dat de bedrijven  gaan meebetalen aan waterkeringen die de steden in de nabije toekomst moeten beschermen tegen overstromingen.

De steden houden in totaal vijf oliereuzen, de andere twee zijn Chevron en ConocoPhillips, grotendeels verantwoordelijk voor klimaatverandering, doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend hebben geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. 

De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico's hebben geweten, maar niets hebben gedaan om de productie in te dammen of het verbruik van fossiele brandstoffen te beteugelen, zo luidt het verwijt.

Klimaatafspraken 

Shell zegt via een woordvoerder de rol van energie in klimaatverandering lang geleden te hebben erkend en de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen. ,,Maar we geloven dat klimaatverandering een brede maatschappelijke uitdaging is die moet worden aangepakt met degelijk overheidsbeleid en veranderingen bij het publiek, en niet via de rechtbank."