President van Europese Centrale Bank, Christine Lagarde.
Volledig scherm
President van Europese Centrale Bank, Christine Lagarde. © REUTERS

Noorwegen verlaagt rente wegens impact virus: ECB wil verschillen binnen eurozone voorkomen

De Noorse centrale bank verlaagt de rente om de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. Het belangrijkste rentetarief gaat met 0,5 procentpunt omlaag naar 1 procent, maakte Norges Bank vandaag bekend. Buiten Europa verlaagden zowel de Amerikaans als ook de Canadese, Australische en Maleisische centrale banken het rentetarief. 

De centrale bank gaf aan klaar te staan om meer rentestappen te zetten. Verder gaat de bank meer financiële middelen aan de bankensector verstrekken. Het besluit om de rente te verlagen werd unaniem genomen door de beleidsmakers. Vorig jaar werd de rente nog meermaals verhoogd in Noorwegen.

Norges Bank volgt met de renteverlaging het voorbeeld van andere centrale banken in de wereld, waaronder de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam donderdag met een pakket maatregelen tegen de schadelijke gevolgen van het coronavirus voor de economie, maar liet de rentes ongemoeid.

De Zweedse centrale bank kondigde aan 500 miljard kroon, omgerekend 46 miljard euro, aan financiering beschikbaar te stellen aan Zweedse bedrijven via goedkope leningen vanwege het coronavirus. De Riksbank staat klaar om verdere maatregelen te nemen. Volgens de centrale bank heeft het virus een duidelijk negatief effect op de economische activiteit in Zweden.

‘Verlaging rente niet nuttig’

Hoofdeconoom Gilles Moëc van de Franse verzekeraar Axa zei eerder, dat een verlaging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank (ECB) niet nuttig is. Dit zou winsten van banken verder onder druk zetten. Moëc vindt wel dat de ECB iets kan doen. Hij denkt aan ruimere voorwaarden voor langlopende herfinancieringstransacties. Een alternatieve maatregel is volgens Moëc het preventief uitstellen van sommige betalingsverplichtingen door financiële instellingen.

ECB-hoofd Christine Lagarde heeft haar eerdere woorden over de verschillen in staatsrentes deels teruggenomen kort na de persconferentie over het ECB-rentebesluit. De Française sprak haar eerdere boodschap tegen dat het niet de taak van de centrale bank is om de verschillen in Europese staatsrentes weg te werken.

Paniek om ECB

Die woorden veroorzaakten gisteren paniek op de Italiaanse staatsobligatiemarkt en riepen woede op bij Italiaanse politici. Het komt zeer zelden voor dat een ECB-president op diens woorden terugkomt. Lagarde zei in een interview met zakenzender CNBC dat de ECB ‘in dit moeilijke moment voor de muntunie zich keihard inspant om verschillen in staatsobligatierentes in de eurozone te vermijden’.

Dat kwam kort na de harde woorden van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Hij bestempelde de beschrijving van de coronasituatie in de eurozone door de ECB als ‘formeel en abstract’. Ook zei Conte dat het de taak van de centrale bank is om de financiële markten te kalmeren, zodat eurolanden zich kunnen concentreren op maatregelen om de gezondheidscrisis tegen te gaan. Italië is het meest getroffen land in Europa door het nieuwe coronavirus.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”