Twee van de vier Nigeriaanse weduwen die een proces tegen oliemaatschappij Shell hadden aangespannen: Esther Kiobel en Victoria Bera.
Volledig scherm
Twee van de vier Nigeriaanse weduwen die een proces tegen oliemaatschappij Shell hadden aangespannen: Esther Kiobel en Victoria Bera. © REUTERS

Nigeriaanse weduwen staken zaak tegen Shell

De vier Nigeriaanse weduwen die oliemaatschappij Shell beschuldigden van medeverantwoordelijkheid bij mensenrechtenschendingen in de Nigerdelta, hebben hun zaak gestaakt. Volgens hun advocaat hebben de vrouwen die beslissing genomen omdat de juridische procedure hen de vreselijke gebeurtenissen steeds laat herbeleven, “terwijl de uitkomst erg onzeker is.”

  1. Weduwen: ‘We gaan bewijzen dat Shell betrokken was bij proces rond executies’
    Play

    Weduwen: ‘We gaan bewijzen dat Shell betrokken was bij proces rond executies’

    Shell moet interne documenten, die door de oliemaatschappij als vertrouwelijk bestempeld zijn, delen met nabestaanden van in Nigeria geëxecuteerde mannen. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag vandaag in een tussenvonnis in een zaak die vier weduwen hebben aangespannen tegen Shell. Met de documenten mogen de vrouwen proberen aan te tonen dat Shell betrokken was bij de rechtsgang. ,,Dat gaat ons zeker lukken", zegt weduwe Esther Kiobel.