'Nepkorting: trap er niet in'
columnEen nepaanbieding lijkt onschuldig, toch is die wel degelijk kwalijk. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Na een middagje shoppen thuiskomen met een stapel nieuwe kleding, en toch het gevoel hebben dat je geld hebt bespaard. Veel vrouwen kennen dat. Wanneer een jeans eerst 70 euro kostte, en nu maar 39,95 euro, maken we onszelf wijs dat we meer dan 30 euro hebben bespaard. Overigens maken niet alleen vrouwen die denkfout.
Het menselijk geldbrein is zo geprogrammeerd dat we denken dat de 'van-prijs' iets zegt over de waarde van de broek. De Consumentenbond maakt zich daarom terecht boos over nepaanbiedingen: verkopers verhogen de initiële prijs om een grotere korting te suggereren.
De bond peilde drie maanden lang de prijzen bij supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten en webwinkels. Vooral de webwinkels gingen vaak de fout in: 26 van de 40 webwinkels hadden nepaanbiedingen, waaronder Fonq, Wehkamp en Otto. Otto deed bijvoorbeeld alsof een geluidsinstallatie was afgeprijsd van 328 euro naar 189 euro. In werkelijkheid kostte het ding 'slechts' 205 euro.
De Consumentenbond deed dit onderzoek een paar jaar geleden ook, en toen belazerden webwinkels de boel al. Ze komen er blijkbaar mee weg. Ik vrees dat meespeelt dat wij consumenten al zo vaak onzin voorgeschoteld krijgen dat we er murw van zijn geworden. Of is er iemand die wél gelooft dat je er jonger uit gaat zien door een antirimpelcrème?
Zo'n nepaanbieding lijkt onschuldig. Het product wordt er niet duurder van, terwijl een hoge 'van-prijs' wel een fijn excuus biedt voor onze koopdrang. Toch zijn die nepadvertenties wel degelijk kwalijk. De sluwe verkopers weten dat onze hersenen de originele prijs gebruiken om de waarde van iets in te schatten.
We zoeken naar houvast bij het vergelijken van de ene broek met de andere, en de van-prijs lijkt het meeste grip te geven. Die korting voelt immers als een onverwacht cadeau. Aanbiedingen stimuleren de aanmaak van geluksstofjes in onze hersenen: jippie, we hebben een goede deal gesloten. Tenminste, dat denken we.
Nepaanbiedingen zijn dan ook illegaal: volgens de Wet Oneerlijke Handelspraktijken moet de van-prijs daadwerkelijk voorafgaand aan de aanbieding gerekend zijn, en dan niet langer dan drie maanden geleden. Voor het toezicht hierop zijn consumenten afhankelijk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die bedrijven een boete kan opleggen.
De ACM doet dat echter alleen aan de hand van officiële klachten. Bij het vorige onderzoek van de Consumentenbond wilde de ACM geen stappen ondernemen, omdat de bond geen verzoek had ingediend.
Met zo'n toezichthouder zullen de webshops zich gelukkig prijzen. Mocht de Consumentenbond over een paar jaar nog zin hebben om weer een onderzoek naar nepaanbiedingen te doen, dan laat de uitkomst zich raden.
Reageren? economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
PREMIUM
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld. -
PREMIUM
Lockdown in Shanghai legt zware druk op aanvoerketens in China en daarbuiten
De lockdown van Shanghai, China’s financiële hart en de grootste haven van het land, en de dreigende lockdown in hoofdstad Peking vergroten de al bestaande logistieke problemen. Vooral in China, maar ook daarbuiten, kan dit tot langere levertijden leiden voor het transport van spullen. -
Hoge prijzen voor wc-papier dreigen door tekort aan houtpulp
De prijs van wc-papier, tissues en luiers dreigt te gaan stijgen omdat de voorraden van houtpulp sterk zijn gedaald. Dat zegt het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.