‘Nederlandse boereninkomens kelderen door nieuw landbouwbeleid EU’
Landbouwspecialisten in Europa hebben grote zorg over de Nederlandse boereninkomens. Die dreigen met maar liefst 215 miljoen per jaar te kelderen nu de Tweede Kamer in het nieuwe, vandaag in Straatsburg goedgekeurde EU-landbouwbeleid, 30 procent van het budget voor inkomenssteun wil overhevelen naar plattelandsontwikkeling en vergroening.
,,Andere landen doen dat niet en daarmee zetten wij onze boeren enorm op achterstand”, aldus Bert-Jan Ruissen (SGP). Boeren krijgen volgens hem toch al flink voor de kiezen omdat aan de directe inkomenssteun (hectaretoeslag) ook al stevige vergroeningseisen en dus investeringen vastzitten. Boeren moeten daardoor ook in de eerste pijler (van inkomenssteun) al meer kosten maken voor minder geld.
Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik roept op het ‘verdienmodel’ van Nederlandse boeren niet te verzwakken. ,,Bijna de helft van de Nederlandse melkveehouders en een groot deel van de akkerbouwers zou zonder landbouwsubsidies nu al een negatief inkomen hebben.” Zij vindt dat politiek Den Haag best oog mag hebben voor specifiek Nederlandse omstandigheden zoals hoge grondprijzen en lappen grond die door de talrijke sloten en watergangen lastig bewerkbaar zijn.
Stapsgewijs
De Tweede Kamer besloot kort geleden op voorstel van D66 om stapsgewijs uiteindelijk 30 procent van het budget voor inkomenssteun over te hevelen naar plattelandsontwikkeling. Waaraan dat geld dan precies wordt besteed is aan de betrokken overheid, aldus Ruissen. Dat kan aan ecologisch weidebeheer zijn, waardoor de boer er toch nog aan verdient, maar ook aan dorpsvernieuwing of de bouw van een nieuw dorpshuis. Daar ziet de boer dan geen cent van terug.
Het Europese Parlement stemde vandaag met een ruime meerderheid in met een vergaande vergroening en verduurzaming, in wat volgens Schreijer-Pierik ‘de misschien wel grootste landbouwhervorming sinds 1992’ is. Minstens een kwart van de landbouw wordt biologisch, het gebruik van pesticiden en antibiotica wordt sterk beperkt, kooidieren verdwijnen. Veel Groenen stemden tegen, omdat ze bang zijn dat veel duurzaamheidsregels te weinig afdwingbaar zijn en er te veel Europees geld naar industriële bedrijven blijft gaan. Daar tegenover stond dan weer een geluid als van Lega-MEP Mara Bizzotto: ,,Lang leve onze klassieke Italiaanse landbouw. Wij gaan geen sprinkhanen eten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Als je de hype mag geloven, ben je een dief van je portemonnee als je in Nederland je boodschappen doet. In Duitsland moet je zijn, zeggen de fans op het groeiende aantal Facebookgroepen die zich daarmee bezighouden. Maar is het over de grens wel echt zo veel goedkoper?Borculo, Enschede, Haaksbergen -
PREMIUM
Aandeelhouders geven Philips gele kaart; zak geld voor oud-topman Frans van Houten zet kwaad bloed
Aandeelhouders geven voormalig Philips-topman Frans van Houten een ferme trap na. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern in Amsterdam kreeg het Philips-bestuur een gele kaart.Eindhoven -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Topman moederbedrijf Albert Heijn bijt van zich af: ‘Winsten in Europa staan juist onder druk, kijk naar de feiten’
-
-
-
Cao-akkoord voor personeel ov-bedrijven: meer loon en aanpak werkdruk
Personeel van bedrijven die zowel trein- als busvervoer aanbieden, krijgt er 17 procent loon bij in drie jaar. Ook worden er maatregelen genomen om de werkdruk aan te pakken. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen, melden zij dinsdag. -
met video
Transavia schrapt in juli en augustus 210 vluchten, bijna alle reizigers omgeboekt
Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden.