Na corona heeft de werknemer weer genoeg vertrouwen om van baan te wisselen
Werknemers hebben de banen voor het uitkiezen en doen dat ook weer volop, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door corona bleven mensen relatief lang bij hun werkgever, maar sinds de coronazorgen zijn verdwenen stappen mensen weer gemakkelijk over naar een andere baan.
De nieuwe cijfers van het CBS houden gelijke tred met de enorme krapte op de arbeidsmarkt. De vraag naar werknemers neemt de laatste maanden alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures tegenover 100 werklozen. Bovendien zijn er historisch weinig mensen werkloos: 3,5 procent van de beroepsbevolking, goed voor 338.000 mensen.
Uit de jongste cijfers van het CBS blijkt nu dat werknemers ook weer voelen dat ze de banen voor het uitzoeken hebben. Van de 7,9 miljoen werknemers die in januari 2021 een baan hadden, wisselde 14 procent van werkgever. Dat percentage komt overeen met de jaren voor corona.
Bedrijven werven volop
In coronajaar 2020 wisselde 15 procent minder mensen van baan dan in de jaren ervoor. Nu de corona-onzekerheid is verdwenen, gaan mensen weer vaker op zoek naar een nieuwe baan, ook geholpen door bedrijven die weer volop werven.
Het lijkt er op dat werknemers in het coronajaar voorzichtiger waren met het wisselen van baan
,,Het lijkt erop dat werknemers in het coronajaar voorzichtiger waren met het wisselen van baan. Werknemers bleven langer in dezelfde baan zitten en er was meer uitstroom. In 2021 werd er weer meer van baan gewisseld’’, aldus een woordvoerder van het CBS.
Tijdens de lockdowns in 2020 verlieten veel mensen uit de horeca en cultuur, sport en recreatie de sector waarin ze werkten, blijkt uit het CBS-onderzoek. In januari 2021 telde de horeca meer dan 100.000 werknemers minder dan een jaar eerder (van 395.000 naar 290.000). In de cultuur, sport en recreatie vertrokken ook veel mensen bij hun werkgever: het ging van 119.000 naar 100.000 werknemers in die sectoren. In de jaren voor corona was steeds sprake van groei in deze bedrijfstakken.
Lees meer over de krappe arbeidsmarkt
- Twee medewerkers zijn ziek en vervolgens moet de Ketheltunnel urenlang dicht. Het lijkt het zoveelste bewijs dat Nederland piept en kraakt als gevolg van personeelstekorten. Kunnen we op meer plekken dit soort ellende verwachten? Ja, zeggen experts.
- De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100.
- In coronatijd was er volop vraag naar horecazaken maar werden er nauwelijks zaken aangeboden. Nu lijkt het tij te keren. Horecamakelaar Adhoc ziet het aantal aanvragen stijgen. En opvallend: personeelstekort speelt vaker een rol bij het besluit de zaak van de hand te doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frans van Houten na twaalf jaar weg als hoogste baas van Philips
Frans van Houten treedt iets eerder dan gepland terug als topman van Philips. Over twee maanden wordt hij vervangen door zijn opvolger Roy Jakobs. Dat heeft Philips dinsdagmorgen laten weten. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. -
PREMIUMColumn
Leo vertelt dat hij ’s nachts is bezocht door een buitenaards figuur dat hem een opdracht gaf
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
Twitter sleept Elon Musk voor de rechter en eist dat overname doorgaat
Twitter heeft Elon Musk definitief voor de rechter gedaagd. Het sociale medium eist bij een rechter in het Amerikaanse Delaware dat de rijkste man ter wereld zich houdt aan de voorgenomen deal om het bedrijf over te nemen voor 54,20 dollar per aandeel. In totaal gaat het om 44 miljard dollar. -
Aantal kermisondernemers gedaald, maar krimp lijkt te stoppen
Het aantal kermisondernemingen is sinds 2017 met 7 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermishouders (BOVAK), ziet die daling voorlopig niet verder doorzetten. In 2022 staan in totaal 1500 kermissen gepland in Nederland. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”