Minder Nederlands voedsel naar Britten door brexit
De brexit heeft gezorgd voor een flinke knauw in de export van Nederlands voedsel naar het Verenigd Koninkrijk, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Andersom werden er in de eerste acht maanden van 2021 ook een stuk minder groenten, vlees en zuivel vanuit het Britse eiland geïmporteerd dan vorig jaar.
De export van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit naar het VK bedroeg van januari tot augustus 2,2 miljard euro. Dat is 8,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale Nederlandse export van deze producten groeide juist met ruim 5 procent, meldt het CBS. De import van voedsel uit het VK halveerde zelfs bijna in vergelijking met de eerste acht maanden van 2020, tot 281 miljoen euro.
Minder aantrekkelijk
De cijfers lijken aan te tonen dat de Britten na de brexit een minder aantrekkelijke handelspartner zijn geworden. Het VK verliet de Europese Unie op 31 januari 2020. Per 1 januari 2021 gingen nieuwe afspraken en regels in, onder meer over de onderlinge handel. Het vrije verkeer van goederen hield op te bestaan: voortaan krijgen voedselexporteurs die tomaten, peren of kaas naar de overkant van de Noordzee willen vervoeren te maken met de Britse douane. Dat leidt tot langere transporttijden, extra controles en formulieren en - in het geval van verse plantaardige en dierlijke producten - gezondheidscertificaten.
Tekst gaat verder onder foto.
In 2015 bedroeg het aandeel van de Britten in de Nederlandse export van voedingsproducten nog 11,5 procent, nu is dat nog maar 7,6 procent. Daarmee is het VK in de lijst van belangrijkste handelspartners op dit gebied gedaald van de tweede naar de vierde plaats, na Duitsland, België en Frankrijk.
Vooral groenten en fruit gaan relatief minder vaak naar de overkant van de Noordzee dan in 2015. Terwijl de totale exportwaarde van groenten en fruit sindsdien met 34 procent steeg, daalde de export naar het VK juist met 14 procent.
Invoerheffingen
De brexit levert de Nederlandse economie in de eerste acht maanden van dit jaar nog een andere gepeperde rekening op, stelt het CBS. Voor goederen die uit het VK werden ingevoerd, terwijl ze niet in dat land geproduceerd of bewerkt werden, moest 121 miljoen euro aan invoerheffing worden betaald. Over het merendeel van de producten die van de Britten worden gekocht, hoeft door onderlinge handelsafspraken geen heffing te worden afgerekend. In de gevallen waarin dat wel moest, ging het vooral om kleding, schoenen en machines die vervaardigd zijn in een land buiten het VK.
Andersom levert Nederland ook veel producten aan de Britten die in bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten worden geproduceerd. Omdat daar door de brexit nu ook invoerheffing over moet worden betaald bij het oversteken van de Noordzee, daalde ook deze zogeheten ‘wederuitvoer’.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
VK waarschuwt ‘mini-Napoleon’ Macron in hoogoplopende ruzie over visrechten
Het Verenigd Koninkrijk heeft de Franse president Emmanuel Macron een ultimatum gesteld om zijn ‘onredelijke’ dreigementen in te slikken in een hoogoplopende ruzie over visrechten. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’
Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
PREMIUM
Elektrisch over het water wordt de norm
De verduurzaming gaat nog goeddeels aan de pleziervaart voorbij. Maar dat verandert snel. ,,Over een paar jaar mag je de grachten niet meer op met een boot die op benzine of diesel loopt.’’ -
Opnieuw dreun voor premier Johnson: Britse brexitminister stapt op
De Britse brexitminister David Frost heeft zijn ontslag ingediend. Frost is zeer ontevreden over onder meer het coronabeleid van premier Boris Johnson. Frosts vertrek is een nieuwe tegenslag voor Johnson die zwaar onder vuur ligt. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.