Miljarden dollars winst, nul dollar belasting: techgiganten wekken woede
In de VS groeit de onvrede over de belastingmoraal van de techgiganten. Eerder deze week ging Netflix al aan de schandpaal, en nu komt onderzoeksgroep ITEP met ontluisterende cijfers over Amazon.
Hoewel de winst over 2018 meer dan 10 miljard dollar bedroeg, betaalde de gigawebwinkel geen stuiver vennootschapsbelasting aan de federale overheid. Sterker nog: door handig gebruik te maken van belastingvoordelen, kreeg het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, zelfs 129 miljoen dollar terúg van de belasting.
,,Meer dan welk bedrijf dat ik ooit zag, heeft Amazon zijn hele bedrijf rondom belastingontwijking gebouwd”, zegt een woordvoerder van ITEP tegen The Guardian. Dat wil wat zeggen: ITEP doet al veertig jaar onderzoek naar multinationals en belastingen.
Eerder deze week kwam een vergelijkbaar bericht naar buiten over Netflix. Dat maakte in de VS een stukje minder winst (ruim 800 miljoen dollar), maar betaalde ook geen cent belasting. Volgens ITEP laten de cijfers zien dat het nieuwe belastingbeleid van president Donald Trump faalt in zijn opzet.
Tekst loopt door onder de foto
Opbrengst
Trump verlaagde in 2017 de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Voorstanders van de maatregel hoopten dat bedrijven door de lagere tarieven meer genegen zouden zijn om gewoon belasting te betalen, en dat de totale opbrengst daardoor zelfs hoger zou zijn. Maar de vraag is of dat uitkomt. Komende weken komen meer techgiganten met hun jaarverslag naar buiten, dan zal meer duidelijk worden.
Volgens ITEP heeft Trump verzuimd ontwijkroutes af te sluiten, en krijgt hij daardoor met een groot gat in het huishoudboekje te kampen.
Woede
Ondertussen groeit de woede over het gedrag van de multinationals. Zo gaat de vestiging van een tweede Amazon-hoofdkantoor in New York (naast het bestaande in Seattle) niet door, omdat er opstand was ontstaan onder New Yorkers. Die vonden het ongehoord dat Amazon met enorme belastingvoordelen naar hun stad gelokt was.
Amazon had een soort wedstrijd uitgeschreven onder Amerikaanse steden. Wie met het beste ‘aanbod’ kwam kon rekenen op tienduizenden banen en miljarden aan investeringen. New York won, onder meer door een belastingdouceurtje dat in de miljarden liep.
Een aantal lokale politici en een deel van de bewoners vond dat geen manier van doen, ook omdat het stadsbestuur aanvankelijk niet transparant was over de deal. Toen het protest steeds massaler werd, besloot Amazon de verhuizing te cancellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. -
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog.
-
PREMIUM
Restaurants zuchten onder de torenhoge voedselprijzen
Amper bekomen van de zware coronalockdowns moeten restaurants in de Beierse hoofdstad München nu opboksen tegen hoge voedselprijzen. Sommige Gaststätte berekenen de extra kosten al door aan de klanten. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiële steun kreeg vanwege de coronapandemie. -
PREMIUMmet video
Meer horecazaken te koop aangeboden en vaker speelt personeelstekort een rol
In coronatijd was er volop vraag naar horecazaken maar werden er nauwelijks zaken aangeboden. Nu lijkt het tij te keren. Horecamakelaar Adhoc ziet het aantal aanvragen stijgen. En opvallend: personeelstekort speelt vaker een rol om de zaak van de hand te doen.