Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand.
Het bedrijf heeft de werknemers zojuist op de hoogte gebracht van de ontslagen, waarvan sommige onmiddellijk ingaan. Er werkten eind juni ongeveer 221.000 mensen. ,,Dit zijn het soort moeilijke keuzes die we maken om een toonaangevend bedrijf te blijven in deze meedogenloze industrie”, zegt CEO Satya Nadella van Microsoft in een mail naar het personeel.
Met de stap probeert Microsoft zich aan te passen aan de steeds somberder wordende economische vooruitzichten. Doordat de prijzen wereldwijd flink zijn gestegen zijn klanten van het bedrijf voorzichtiger geworden. Daarmee is het contrast met de coronapandemie groot, want toen trok de vraag naar de software en diensten van Microsoft nog flink aan.
Last van 1,2 miljard
Microsoft waarschuwde al in oktober dat zijn cloudactiviteiten minder goed lopen dan in de afgelopen jaren. Bovendien heeft het bedrijf last gehad van de sterke dollar. ,,Ik denk dat we momenteel door een fase gaan waarin de vraag enigszins normaliseert”, laat Nadella weten vanaf het World Economic Forum (WEF) in Davos. ,,We zullen meer moeten doen met minder. We zullen onze eigen productiewinsten moeten tonen met onze eigen technologie.”
Analisten hadden eerder al voorspeld dat Microsoft, dat moeilijke periodes in het verleden doorgekomen is zonder zwaar banenverlies, dit jaar daar niet aan zou kunnen ontsnappen. De koers van het aandeel Microsoft kende woensdag na de aankondiging weinig beweging.
Er zouden niet enkel in de Verenigde Staten ontslagen vallen, maar ook daarbuiten. Microsoft heeft ook een vestiging in Nederland. Of die ook geraakt wordt door de reorganisatie is nog niet direct duidelijk. Volgens Nadella zal het bedrijf op ‘strategisch belangrijke’ afdelingen ook nog steeds nieuwe mensen blijven aannemen. Voor de reorganisatie neemt Microsoft een last van 1,2 miljard dollar. Die zal worden verwerkt in de kwartaalresultaten die Microsoft binnenkort naar buiten brengt.
Niet de enige techgigant met grote ontslagronde
De ontslagen zijn de grootste in ongeveer acht jaar tijd. Nadella schrapte ongeveer 25.000 banen in de loop van 2014 en 2015 toen Microsoft stopte met de mislukte overname van mobiele telefoonfabrikant Nokia. Het bedrijf hield vorig jaar enkele kleinere ontslagrondes. Toen werd minder dan 1 procent van Microsofts personeelsbestand geschrapt. In oktober ontsloeg het bedrijf minder dan duizend mensen en ook in juli nam het bedrijf afscheid van personeel.
Microsoft is het niet het enige techconcern dat het mes zet in het personeelsbestand. Recent kondigde Amazon al aan 18.000 banen te schrappen. Maker van zakelijke software Salesforce zei met 8000 mensen minder verder te willen en Facebook-moeder Meta Platforms schrapte zo’n 11.000 banen. Microsoft-ceo Nadella zei onlangs in een interview dat de techsector ‘twee lastige jaren’ tegemoet gaat.
Pandemie
Net als andere technologiebedrijven breidde Microsoft tijdens de coronapandemie snel uit. Het heeft meer dan 75.000 mensen aangenomen sinds 2019, profiterend van de toename van online diensten. De jaaromzet van Microsoft steeg in drie jaar tijd met 58 procent, maar de stijgende rente en de mogelijkheid op een recessie hebben de vooruitzichten van het bedrijf getemperd.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop. -
AEX zakt 2,6 procent door problemen bij Amerikaanse banken, ondanks pogingen om rust te laten terugkeren
De AEX-index op het Damrak ging maandag opnieuw hard onderuit na het koersverlies van afgelopen vrijdag. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zakten de beurzen hard weg. Vooral de banken en verzekeraars kregen opnieuw rake klappen. In Amsterdam kelderde ING 7 procent en verloor Aegon ruim 5 procent. ABN AMRO leverde bijna 7 procent in. -
Zorgen over stijgend ziekteverzuim: ‘Maak nieuwe afspraken over ziek melden’
Mkb’ers zien het ziekteverzuim toenemen en maken zich grote zorgen, blijkt uit onderzoek van Interpolis. De verzekeraar denkt dat nieuwe regels over omgaan met ziekteverschijnselen het verzuim kunnen helpen terugdringen. Nu lopen mensen soms te lang door met klachten of blijven ze thuiswerken, waardoor herstel langer op zich laat wachten.
-
Facebook-oprichter Zuckerberg door aandeelhouders aangeklaagd voor negeren uitbuiting
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken. -
-
-
Nieuwe topman opvolger Silicon Valley Bank roept klanten op terug te komen
De topman van de bank die de Amerikaanse overheid heeft opgericht om de activiteiten van de failliete Silicon Valley Bank (SVB) voort te zetten, heeft SVB-klanten opgeroepen hun geld aan de nieuwe entiteit toe te vertrouwen. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer