Massaontslag bij Philips: 6000 banen weg wereldwijd, afdeling in Eindhoven hard geraakt
vakbonden geschoktPhilips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven kost de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen.
De reorganisatie komt bovenop de besparingsoperatie die oktober werd aangekondigd en die al ten koste ging van 4000 banen. Met de aankondiging van maandagmorgen staat er in drie maanden tijd een streep door in totaal 10.000 arbeidsplaatsen bij Philips. Het nieuws kwam naar buiten bij de bekendmaking van zwakke cijfers over het afgelopen jaar, waarbij het geplaagde concern diep in het rode cijfers terechtkwam.
De nieuwe reorganisatie die 6000 banen treft moet uiterlijk tegen 2025 zijn beslag krijgen. De helft daarvan, 3000 arbeidsplaatsen, nog dit jaar. Dat een tweede massaontslag onder de nieuwe topman Roy Jakobs op til was en ook in deze omvang zou ingrijpen in Nederland, meldde het Eindhovens Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Het gaat om tien procent van het personeelsbestand van het concern in medische technologie in Nederland. Met de nieuwe aankondiging zakt het totaal aantal werknemers van Philips waarschijnlijk onder de 70.000.
Paradepaardje
Van de 1100 banen die in Nederland worden geschrapt, verdwijnt ongeveer twee derde in Zuidoost-Brabant: in Best en vooral in Eindhoven. Op onderzoek en ontwikkeling, van oudsher het paradepaardje van het concern, heeft de nieuwe aankondiging grote impact. Philips Research gaat fors op de schop. Het doel is minder projecten; het bedrijf wil zich veel meer richten op uitvindwerk van grotere omvang. Philips wil vooral inzetten op gebieden waar het concern tot de marktleiders kan behoren. Het gaat om beeldgestuurde chirurgie, echografie, patiëntbewaking en persoonlijke verzorging.
Bij Philips Research werken ‘uitvinders’ nu nog aan verschillende soorten nieuwe technologie voor allerlei fabrieken in de wereld. Volgens het bedrijf vindt nu nog grofweg 30 procent van de ontwikkeling van nieuwe technologie bij een overkoepelende Research-organisatie plaats en 70 procent op locatie waar Philips bijvoorbeeld de scanners, ademapparatuur of software voor kunstmatige intelligentie maakt.
Veel meer onderzoek- en ontwikkeling op locatie, minder centraal
Maar in de nieuwe plannen van Roy Jakobs wordt onderzoek en ontwikkeling straks voor 90 procent op locatie gedaan. Dat betekent dat onderzoek en ontwikkeling straks op veel meer plekken in de wereld zal plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van Philips heeft het concern in het verleden ‘te veel zaken tegelijkertijd gedaan’.
Philips wil veel activiteiten decentraliseren. Zo wordt straks elk Philips-onderdeel verantwoordelijk voor de eigen marketing. De verschillende takken hebben allemaal eigen fabrieken en eigen toeleveranciers zodat er geen interne strijd losbarst om onderdelen.
Een zegsman van het concern benadrukt ‘dat Nederland het zwaartepunt van de activiteiten blijft waar nog steeds aandacht is voor baanbrekende innovatie met veel potentie’. Het bedrijf zegt het afgelopen jaar voor een waarde van in totaal drie miljard euro vanuit Best (medische scanners, apparatuur voor kijkoperaties) en Drachten (scheerapparaten, tandenborstels) te hebben geëxporteerd.
Philips verhuist hoofdkantoor in Amsterdam
Het bedrijf kondigde ook de verhuizing van het hoofdkantoor in Amsterdam aan. Het medisch concern ruilt zijn Breitner Center aan de Amstel in voor een kleiner kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas. Daar wordt een bestaand kantoor door een ontwikkelaar gestript, gerenoveerd en uitgebreid tot 18.000 vierkante meter. Volgens Het Parool werd het pand in 2020 voor ruim 82 miljoen euro gekocht door de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Nuveen Real Estate. In de Breitnertoren heeft Philips nu 24.000 vierkante meter aan kantooroppervlakte.
Het massaontslag en de veranderingen in de manier van werken hebben alles te maken met de apneucrisis waarin Philips al meer dan anderhalf jaar is verwikkeld. Behalve de problemen met de slaapapneu-apparaten had Philips ook nog altijd last van verstoringen in de leveringsketen en hoge prijzen voor materialen en energie.
CNV
Vakbond CNV reageert ‘geschokt’ op het banenverlies en denkt dat de reorganisatie ‘geen enkele garantie op rustig vaarwater‘ biedt. CNV-bestuurder Arjan Huizinga wijst erop dat de vier vorige topmannen bij Philips kort nadat ze waren aangesteld ook altijd grote veranderingen doorvoerden. ,,Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op lange termijn?”
,,Elke keer is een kaalslag onder de medewerkers onderdeel van de oplossing om het bedrijf verder te helpen”, aldus Huizinga. ,,Maar het zijn juist deze mensen die er alles aan doen om van Philips een fantastisch bedrijf te maken. Het zou veel wenselijker zijn om de dividenduitkering aan aandeelhouders voor een of twee jaar stop te zetten.”
De CNV’er vindt dat Philips medewerkers wiens banen nu behouden blijven eigenlijk een werkgelegenheidsgarantie moet geven. ,,Als je er zoveel vertrouwen in hebt dat een nieuw businessmodel waarmee 1100 banen verloren gaan je er weer bovenop helpt, mag je de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven.” Ook dringt hij erop aan dat Philips zijn personeel nu niet te lang in onzekerheid houdt over hun toekomst bij het bedrijf en dat Philips ruimhartig omgaat met de vrijwillige vertrekregeling en de plaatsmakersregeling uit het doorlopende sociaal plan.
Bij vakbond FNV is de ontslagronde ‘keihard’ aangekomen, laat FNV-bestuurder Hans Wijers weten. ,,Het gaat om zulke grote aantallen, het is dramatisch. En het is nog maar de vraag of de ontslagen gaan helpen. Nu gaan 1100 mensen weg, maar waar stopt het? Wat is de garantie dat een nieuwe ontslagronde in 2024 uitblijft?”, vraagt Wijers zich af. Hij hoopt dat het stopt, ook al blijkt volgens hem uit de cijfers dat het vorig jaar niet goed ging met het techbedrijf uit Eindhoven.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
NVWA: 60 procent horecazaken informeert gasten verkeerd over allergenen
Meer dan de helft van de restaurants, winkeliers en cafetaria’s vermeldt niet goed of hun onverpakte producten allergenen bevatten. Daardoor kunnen mensen met een voedselallergie gevaar lopen, zegt van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van eigen onderzoek. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Update
ING over staking donderdag: Wij doen er alles aan om te zorgen dat klanten kunnen bankieren
De staking bij ING Bank komende donderdag zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het betalingsverkeer. ,,ING doet er alles aan om te zorgen dat belangrijke bankzaken gewoon doorgang kunnen vinden”, laat het bedrijf in een verklaring weten.
-
PREMIUMAchtergrond
Sinds paar jaar zien ze bij Philips het licht, maar nu is het te laat...
De slaapapneu-affaire stortte Philips in een diepe crisis, waardoor miljarden euro’s in rook opgingen. Is Philips nog wel een bedrijf om trots op te zijn? -
-
-
Economie verrassend veerkrachtig: alleen krimp verwacht bij industrie en bouw
Nederland kan zich opmaken voor een goed economisch jaar en daar gaan de meeste regio’s in ons land van profiteren, zo verwacht Rabobank. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer