Lagarde vreest dat de economie van de eurolanden met vijf procent kan krimpen.
Volledig scherm
Lagarde vreest dat de economie van de eurolanden met vijf procent kan krimpen. © REUTERS

'Lagarde vreest stevige krimp economie eurozone door corona’

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) vreest dat de economie van de eurolanden dit jaar met vijf procent kan krimpen door de schadelijke impact van het coronavirus en de maatregelen van overheden om de uitbraak te beteugelen. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lagarde zou dit hebben gezegd in overleg met Europese regeringsleiders over de coronacrisis. Haar prognose is volgens de krant gebaseerd op de ‘realistische aanname’ dat quarantainemaatregelen door Europese overheden drie maanden zullen gaan duren.

De ECB kwam vorige week met een pakket steunmaatregelen tegen de crisis. Lagarde riep Europese overheden op ambitieuze ingrepen te doen tegen de economische schade van de virusuitbraak, bijvoorbeeld door belastingverlichting of hogere publieke uitgaven. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”