KPN Xs4all 

Illustratie; Rein Janssen
Volledig scherm
KPN Xs4all Illustratie; Rein Janssen © Rein Janssen

KPN wuift bezwaren personeel XS4All weg

KPN ontkent dat het XS4All het afgelopen decennium heeft verwaarloosd en blijft bij het eerdere plan om de internetprovider op te laten gaan in het eigen KPN-hoofdmerk. Dat laat het telecombedrijf vanmorgen weten.

De ondernemingsraad (or) van XS4All kondigde begin augustus aan naar de Ondernemingskamer te stappen als KPN zijn plannen met XS4All doorzet. Vorige week kwam daar een vernietigend advies over KPN's voorgenomen besluit te stoppen met de provider bij. De or stelt dat dit niet op geen enkele manier in het belang is van KPN, het personeel van XS4all en de 250.000 klanten. Rode draad bij zowel het advies als de aangekondigde rechtsgang: XS4All zou zijn verwaarloosd door KPN, ook is er sprake van wanbeleid.

In een lijvige reactie gaat KPN nu in op het dreigement van de or om naar de rechter te stappen en stelt dat het verwijt van wanbeleid volledig uit de lucht is gegrepen. ,,In de afgelopen 21 jaar heeft XS4All als onderdeel van KPN een onderscheidende positie in de telecommarkt en binnen de KPN groep in kunnen nemen. XS4All kreeg ruimte voor eigen innovaties en initiatieven”, stelt Nederlands grootste telecombedrijf. Het concern noemt het malware filter dat XS4All aanbiedt en de keuze van een eigen modem. Ook was er de campagne met een gratis wifi-versterker.

Schaalvoordelen dankzij KPN

Volgens KPN, dat begin januari met het plan kwam om met XS4All te stoppen, kon de provider enkel floreren dankzij de sterke moeder. ,,Tegelijkertijd kon het bedrijf gebruik maken van de schaalvoordelen van KPN, onder andere centrale inkoop, financiële administratie, onderzoek en het tv-product. KPN heeft daarbij steeds gehandeld conform de afspraken die met XS4All zijn gemaakt. KPN is het dan ook niet eens met de mening van de OR dat XS4All is verwaarloosd of gemarginaliseerd. Het beleid is er altijd op gericht geweest bij te dragen aan het succes van zowel XS4All als KPN.”

KPN stelt dat het zowel bij de plannen als het medezeggenschapstraject altijd uiterst zorgvuldig te werk is gegaan. ,,Van gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen is geen sprake, laat staan van wanbeleid.”

Terwijl KPN nu reageert op de aankondiging van de XS4All-ondernemingsraad om naar de rechter te stappen, moet nog een reactie volgen op het negatieve advies van de or. Dat volgt komende weken. Ook dient KPN een definitief besluit te nemen over het doorzetten van de plannen. Volgens bronnen binnen KPN gebeurt dat waarschijnlijk voor 1 oktober. Er wordt niet gewacht tot nieuwe ceo Dominique Leroy per 1 december aantreedt

Verder lezen na de foto

Huidige KPN-ceo Maximo Ibarra die de strategie ontwikkelde waarbij KPN zich voortaan richt op het gelijknamige hoofdmerk. Dat betekent het einde voor Telfort en XS4All
Volledig scherm
Huidige KPN-ceo Maximo Ibarra die de strategie ontwikkelde waarbij KPN zich voortaan richt op het gelijknamige hoofdmerk. Dat betekent het einde voor Telfort en XS4All © ANP

Or: KPN in ontkenningsfase

In een reactie laat de ondernemingsraad van XS4All weten dat KPN ‘volledig in de ontkenning zit zonder naar de bezwaren te luisteren’. Vice-voorzitter Daan Willems stelt dat XS4All een sterke zaak heeft en spreekt nogmaals uit dat het personeel naar de rechter kan stappen.

Ondertussen meldt onderzoeksbureau Telecompaper vandaag dat KPN zijn leiderschapspositie op de mobiele markt lijkt kwijt te raken aan Vodafone. KPN's aandeel in simkaarten daalde in het tweede kwartaal van 2019 met 2,7 procent (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) naar 44 procent. ,,Oorzaken zijn onder meer de consolidaties in de afgelopen jaren en een nieuwe strategie van KPN om waarde boven volume te stellen,” stelt de telecomspecialist. 

Verlies

De telecomexpert wijst daarbij op het voornemen te stoppen met Telfort en XS4All. Bij Telfort is dat al gebeurd, met een flink klantenverlies tot gevolg. ,,KPN heeft dit verlies nog niet weten te compenseren met voldoende aanwas voor klanten bij zijn hoofdmerk”, stelt Telecompaper. 

,,Onder de verwachte nieuwe ceo Dominique Leroy moet duidelijk worden of de strategie doorgezet of aangepast zal worden, ook omdat er steeds meer tekenen lijken dat het schrappen van het kwaliteitsmerk XS4All niet zonder slag of stoot gaat.”

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”