Volledig scherm
Betalingsbedrijf Adyen ligt goed bij de beurshandelaren. © ANP

Knallende start voor Adyen bij beursgang

Betalingsdienstverlener Adyen, Nederlands succesvolste bedrijf van het laatste decennium, was vandaag op zijn eerste handelsdag op Beursplein 5 zeer in trek. Het aandeel ging voor een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak en stond aan het einde van de ochtend al op meer dan 450 euro.

Omstreeks 09.25 uur noteerde Adyen bijna 80 procent in de plus op 425 euro. Daarmee heeft het bedrijf een waarde van bijna 13 miljard euro. Eerder werd een piek bereikt van 433,75 euro per aandeel. Momenteel kunnen ook particuliere beleggers gewoon handelen in het fintechbedrijf, de inschrijving voorafgaand aan de beursgang was voorbehouden aan grote institutionele partijen.

De beursgang van Adyen is de grootste sinds die van ABN AMRO en wordt gezien als de beursgang van het jaar in Amsterdam. Het is sowieso de grootste techbeursgang in Europa van het jaar.

Adyen verwerkt betalingen voor grote binnen- en buitenlandse klanten. Analisten waren vooraf zeer te spreken over het fintechbedrijf. Nog voordat de handel van start was gegaan kwam het eerste koopadvies voor het aandeel al naar buiten.

Onder de vroege investeerders is verder onder meer beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebooktopman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. De beursgang levert oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff miljoenen op. Ook prinses Mabel van Oranje maakt een deel van haar belang te gelde.

Postcode-kanjer

Ook alle 750 medewerkers van de betaalspecialist cashen mee, tot de koffiejuffrouw toeAangezien de directie 10 tot 15 procent van de aandelen naar de beurs brengt, kunnen de werknemers tussen een half miljard tot 1,5 miljard euro in hun zak steken. Dat is alsof de Postcodekanjer in je wijk valt.

Een woordvoerder van Adyen, nuanceert alle euforie. ,,Dit is Nederland, we hebben het niet over Silicon Valley-achtige taferelen waarbij de laagste werknemer multimiljonair wordt'', zegt hij. Hoeveel ieder personeelslid kan incasseren? ,,Dat hangt er vanaf. Voor de een zal het een leuke bonus of een vakantie zijn, voor sommige anderen een auto of een huis.''

Grootste succesverhaal 

Adyen mag bij de meeste Nederlanders onbekend zijn, het in 2006 door Van der Does gestichte financiële techbedrijf is misschien wel het grootste Nederlandse succesverhaal sinds TomTom. Met zijn softwareplatform regelt het bedrijf het betaalverkeer - van online tot toonbank - voor ondernemingen als Facebook, Uber, Netflix, Airbnb, Twitter, L'Oreal, eBay. In ons eigen land zijn onder andere De Bijenkorf, Coolblue en Rituals klant.

Mabel miljoenen rijker na beursgang Adyen

Prinses Mabel van Oranje spint garen bij de enorme koersstijging op de eerste handelsdag van betalingsdienstverlener Adyen. Ze heeft een flink pakket aandelen van Adyen in bezit en verkocht vlak voor de beursgang ook een deel van de 545.981 aandelen, wat haar 43 miljoen euro opleverde. Nu de koers van het aandeel explosief is gestegen aan het Damrak is het resterende aandelenpakket van Mabel in één klap 160 miljoen waard. Mabel, de weduwe van de in 2013 overleden prins Friso, behoort tot de vroege investeerders.