Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Is spaartaks diefstal?

De belasting op vermogen ligt al een decennium onder vuur. De taks die miljoenen Nederlanders jaarlijks over hun spaargeld betalen, is namelijk véél hoger dan het rendement dat ze maken. De Hoge Raad beslist dit voorjaar of de kritiek terecht is.

Quote

Elke sukkel haalt meer dan 4 procent

Het is een van de meest gehate belastingen, de vermogensrendementsheffing (zie kader). Al enkele jaren lopen er juridische procedures tegen de belasting op vermogen. Die zou inbreuk maken op het Europees eigendomsrecht en daarmee het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In gewone taal, is de heffing diefstal door de overheid?

De Bond voor Belastingbetalers (BvB) meent van wel en startte enkele jaren terug namens alle belastingbetalers de eerste rechtszaken. ,,Dat rendement van 4 procent wordt al jaren niet meer gehaald'', zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de BvB. Hij wijst op de woorden van oud-minister van Financiën Zalm. ,,Elke sukkel haalt meer dan 4 procent'', stelde de VVD'er in 2001 bij de invoering van box 3, waarin de vermogensbelasting is opgenomen. ,,Wie dat niet lukt kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of 6 rendement.''

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.