Is je energierekening onbetaalbaar? Bij dit noodfonds kun je tot honderden euro’s per maand krijgen
Kwetsbare huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dinsdag terecht bij een speciaal fonds. Maandelijks kunnen zij tientallen tot zelfs honderden euro’s aan steun ontvangen deze winter. Lees hier wie en hoe je in aanmerking komt voor de steun.
Ondanks de maatregelen van de overheid, zoals het energieplafond, kampen naar schatting nog altijd duizenden tot honderdduizenden mensen met te hoge energierekeningen.
Via deze website kunnen mensen vanaf dinsdag 7 februari een aanvraag indienen om een tegemoetkoming te krijgen over de maanden oktober vorig jaar tot maart. Let op: niet iedereen heeft hier recht op.
Wie heeft er recht op?
De overheid keert steun uit aan kwetsbare huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan 2980 euro (alleenstaand) of 3794 euro (samenwonend). Andere compensaties zoals de energietoeslag tellen niet mee als inkomen bij de berekening.
Ook moeten deze huishoudens zelf een contract hebben bij een van de energieleveranciers. Het fonds kijkt naar welk deel van het inkomen opgaat aan energie. Als er van elke 100 euro die er binnenkomt meer dan 13 euro naar gas en elektriciteit gaat, betaalt het fonds de rest.
Berekening
Dat betekent dat een alleenstaande met een inkomen van 2500 euro bruto alle kosten boven de 325 euro betaalt. Als de rekening bijvoorbeeld 400 euro is, dan krijgt dit huishouden 75 euro aan steungeld.
Mocht deze alleenstaande minder dan 160 procent van het sociaal minimum verdienen, dan betaalt het fonds alles boven de 10 procent van het inkomen. Dat bedrag kan dan flink oplopen. Iemand die 2000 euro bruto per maand verdient en aan energie 400 euro kwijt is, krijgt 200 euro aan steun.
50 miljoen euro in noodfonds
Het Noodfonds Energie is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het fonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder 24,5 miljoen euro in het noodfonds gestopt. Dat beschikt nu over 49 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
ING en ABN Amro herstellen zich op beurs na 50 miljard euro steun voor Credit Suisse
ING en ABN Amro zijn donderdag net als andere Europese banken omhooggegaan op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit.
-
AEX zakt 2,6 procent door problemen bij Amerikaanse banken, ondanks pogingen om rust te laten terugkeren
De AEX-index op het Damrak ging maandag opnieuw hard onderuit na het koersverlies van afgelopen vrijdag. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zakten de beurzen hard weg. Vooral de banken en verzekeraars kregen opnieuw rake klappen. In Amsterdam kelderde ING 7 procent en verloor Aegon ruim 5 procent. ABN AMRO leverde bijna 7 procent in. -
-
-
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot. -
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels.