Volledig scherm
© REUTERS

Inval bij ABN Amro in Duitsland om onderzoek naar dividendfraude

De Duitse autoriteiten hebben een bezoek gebracht aan het kantoor van ABN Amro in Frankfurt vanwege een grootschalig onderzoek naar fraude met dividendbelasting. Door het zogenoemde dividendstrippen zijn belastingdiensten in verschillende Europese landen veel geld misgelopen.

De kwestie draait om Cum/Ex-transacties, waarbij aandelen rond de dividenddatum zijn verkocht en waarbij zowel de koper als de verkoper dividendbelasting heeft teruggevraagd, terwijl slechts een van de twee recht had op teruggave. 

ABN Amro laat in een reactie weten dat de autoriteiten op zoek waren naar informatie en dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek. Ook voegt de bank eraan toe dat er een verzoek uit Duitsland ligt voor informatie van de bank in Nederland. 

 ,,De rechtsvoorganger van ABN Amro, Fortis Bank (Nederland), ABN Amro en enkele (voormalige) dochtermaatschappijen zijn direct of indirect betrokken geweest bij een aantal van deze transacties”, zo staat in de verklaring van de bank. Het gaat om transacties die zijn uitgevoerd vóór 2012. Tot die tijd was het zogeheten dividendstrippen door een maas in de Duitse wet mogelijk. Dat zou de Duitse overheid zo'n 10 miljard euro hebben gekost. In Nederland werd het fenomeen dividendstrippen eerder aan banden gelegd dan in Duitsland. 

Voorziening 

Vorig jaar meldde ABN zelf contact te hebben gezocht met officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Dat gebeurde in 2016 en 2017. Ook zijn verplichtingen aan de Duitse belastingdienst voldaan. Een voorziening voor achterstallige belastingclaims is er dan ook niet, wel heeft de bank een voorziening voor eventuele juridische kosten genomen. 

Verder benadrukt ABN dat het vanaf 2010 alle activiteiten die risico's omvatten met betrekking tot dividenstrippen, heeft verkocht en gestaakt. Ook is er vanaf die periode beleid ontwikkeld om elke betrokkenheid uit te sluiten. 

De Duitse autoriteiten doen al jaren onderzoeken naar aandelentransacties van een groot aantal financiële instellingen. In het kader van het Cum/Ex-schandaal waren er eerder ook invallen bij de Duitse Commerzbank en beursexploitant Deutsche Börse. Zij hebben eveneens gezegd mee te werken met justitie in het onderzoek.