Volledig scherm
FNV-ers demonstreren omdat er ontslagen gaan vallen bij de FNV. © Joost Hoving

Interne staking dreigt bij vakbond FNV

Bij vakbond FNV dreigt een interne staking. Medewerkers zijn boos op de directie vanwege de reorganisatieplannen, waarbij mogelijk 400 van de 2000 medewerkers hun baan verliezen. Als het plan niet van tafel gaat volgen acties.

De directie maakte de afslankingsplannen recent bekend. Een ingreep is noodzakelijk omdat de vakbond met verlies draait. De bond verliest per saldo elk jaar leden en daardoor staan de inkomsten onder druk.

De manier waarop de directie wil bezuinigen is verkeerd gevallen bij onder andere Barry Okunic. Wat onwennig staat hij met zijn rode vlag te demonstreren voor de deur van het hoofdkantoor van de FNV. Met 600 collega’s protesteren de FNV’ers tegen het reorganisatieplan van de directie. ,,Het is heel vreemd om tegen je eigen bond te demonstreren. Maar we staan hier als werknemers en komen op voor onze belangen’’.

De medewerkers zijn boos dat laagopgeleid personeel de klos is en dat er vooral gesneden wordt in ondersteunende diensten. ,,Zonder die ondersteuning kan ik mijn werk niet goed doen’’, zegt Ron Peters, bestuurder metaal bij de FNV. ,,Die secretaresses hebben veel kennis en ervaring en hebben aan drie woorden genoeg om een brief te tikken of een pamflet. De directie wil alleen secretaresses met HBO of meer hebben. Maar iemand met drie universitaire titels spreekt de taal van de leden niet’’.

Boos

Leden zijn ook boos dat bijvoorbeeld de schoonmakers weer wordt uitbesteed. ,,Hebben we net acties gevoerd dat schoonmakers in dienst moeten komen bij het bedrijf waarvoor ze werken draaien we dat bij onszelf terug’’, aldus Okunic. ,,We nemen werkgevers de maat, maar de FNV houdt zich zelf niet aan de regels als werkgever’’.

Het boze personeel eist dat het reorganisatieplan voor volgende week woensdag van tafel gaat. ,,Zo niet, dan volgen er acties en gaan we staken’’, verzekert Okunic. 

Volledig scherm
Pim Smit van vakbond FNV aan het woord © Joost Hoving
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’