CEO Ralph Hamers (links) tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING.
Volledig scherm
CEO Ralph Hamers (links) tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING. © ANP

ING-topman Ralph Hamers vertrekt naar UBS

ING heeft het aankomende vertrek van topman Ralph Hamers bevestigd. Hij vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS. Eerder woensdagavond bracht de Britse zakenkrant Financial Times het nieuws al naar buiten op basis van ingewijden.

Hamers heeft 29 jaar bij ING gewerkt. Sinds 2013 was hij topman bij de bank. ,,De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank", schrijft de bank in een toelichting.

,,Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar", aldus Hamers in de verklaring. ,,We hebben de reorganisatie afgerond en hebben de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst.”

Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. ,,We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman.” 

Salarisverhoging 

Er werd al langer gespeculeerd dat Hamers zijn tweede termijn als ceo niet zou uitdienen. Wat een rol zou spelen bij zijn eerdere vertrek, is de ophef over de plannen van de raad van commissarissen in 2018 om zijn loon te verhogen van 2 naar 3 miljoen euro

Dat plan bracht zulke grote sociale onrust teweeg dat de bank het plan heel snel weer introk. Datzelfde jaar werd ING op de vingers getikt door het OM vanwege het onvoldoende controleren van klanten en betalingen op mogelijke witwaspraktijken. De zaak werd geschikt voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. 

De overstap naar het Zwitserse UBS levert Hamers een flinke loonsverhoging op. De UBS-topman Sergio Ermotti kreeg in 2018 ongeveer 13 miljoen euro uitbetaald, aldus persbureau Bloomberg.

ING heeft nog geen opvolger voor Hamers benoemd.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”