Inflatie Nederland in december naar 6,4 procent: fors hoger dan de gehele eurozone
updateDe inflatie in Nederland is vorige maand doorgestegen naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Dat is een stuk hoger dan de inflatie in de gehele eurozone. Die lag in december op 5 procent, ten opzichte van december 2020.
Dat is maar iets hoger dan de geldontwaarding van de eurozone in november, die 4,9 procent bedroeg (Nederland: 5,9 procent). Hoewel met de nieuwe inflatiecijfers op Europees niveau een einde lijkt te zijn gekomen aan maanden van sterke toename, is het percentage over december wel een recordstand.
Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog. Economen hadden in doorsnee bovendien gerekend op een lichte afname tot 4,8 procent.
Stijgende prijzen
In Nederland zijn de prijzen al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door de haperende herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde materialen. Ook veranderend gedrag zorgt voor prijsstijgingen. Zo is door het fors toegenomen webwinkelen de prijs van karton gestegen. Tenslotte speelt ook de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol.
Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in november op 5,2 procent.
De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschillen licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die cijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
ECB: hoge inflatie tijdelijk fenomeen
De belangrijkste aanjagers van de inflatie in de eurozone zijn nog altijd de hoge energieprijzen. Daar moest op jaarbasis 26 procent meer voor worden betaald. Voedsel, alcohol en tabak waren 3,2 procent duurder dan in december 2020. Zonder die categorieën, die vaak instabiel zijn qua prijs, kwam de inflatie uit op 2,6 procent. Die zogeheten kerninflatie was gelijk aan die in november.
De voortekenen in Europa waren al gunstig, want de Duitse inflatie viel in december lager uit en die in Frankrijk bleef gelijk aan november. Estland heeft met 12 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Portugal en Malta met 2,8 en 2,6 procent de laagste. Nederland staat op nummer zes, onder Estland, Litouwen, Letland, Spanje en België.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Op de kleintjes letten: dit wordt in 2022 allemaal duurder
We gaan er komend jaar financieel niet op vooruit. De inflatie stijgt en de energierekening ontploft, maar ook voor zorg en wonen betalen we meer. Dit verandert er in 2022 in je portemonnee. -
KLM lost 311 miljoen euro staatssteun af na opnieuw kleine winst
KLM heeft in het eerste kwartaal een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst. -
Schatrijke Russische zakenman schiet uit zijn slof: 'Russen hebben een shitleger’
De Russische zakenman Oleg Tinkov, die hard geraakt wordt door de westerse sancties, zegt dat hij zich tegen de oorlog in Oekraïne keert en roept het Westen op om een uitweg uit het conflict te vinden. ‘Geef Poetin een kans om zijn gezicht te redden en dit bloedbad te stoppen’, schrijft de schatrijke voormalige bankier in een bericht op Instagram. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUMQuiz
20 jaar de euro: 'Van huidige inflatie moeten we de jarige euro niet de schuld geven’
Op 1 januari 2022 viert de euro zijn twintigste verjaardag. Zal de munt over twintig jaar nog bestaan? Eén ding is zeker: we zijn meer van de munt gaan houden. -
Lonen en pensioenen stijgen, maar koopkracht daalt
Werkenden en gepensioneerden zien hun inkomen stijgen dit jaar. Maar die stijging is niet voldoende om het koopkrachtverlies door de hoge inflatie te compenseren. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.