Horeca is het zat en gooit deuren open op 17 januari
VIDEOHorecaondernemers in zo'n zestig steden en regio’s openen op 17 januari hoe dan ook de deuren. Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is.
Delen per e-mail
Directe aanleiding zijn de uitlatingen van minister Hugo de Jonge vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Daarin kondigde hij aan dat ‘we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. Die opmerking zette veel kwaad bloed bij de ondernemers.
Tot eind januari of langer de deuren dichthouden kan echt niet meer, laat Johan de Vos, woordvoerder namens de groep boze horecaondernemers weten. ,,Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”
Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem en Nijmegen gaan zaken open, of het nu van het kabinet mag of niet. Het gaat om horecatenten in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Vos, zelf uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, schat dat het om duizenden ondernemers gaat.
Dat de ondernemers met hun openstelling mogelijk tegen het kabinetsbesluit in gaan, lijkt hen niet te deren. Daarover zegt De Vos: ,,Het enige illegale is misschien dat de deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar. Is dat niet illegaal dan? We moeten kiezen uit twee kwaden. Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken, het gevolg is hetzelfde.”
Animo
De Vos verwacht dan ook dat de animo groot zal zijn; in een enquête onder Bredase horecaondernemers zei 85 procent de opening te steunen. Horecatycoon Laurens Meyer is een van de vele ondernemers die de deuren zal openen of het nu mag of niet. Tijdens de eerste lockdown dreigde hij zijn kroegen per 1 juni open te gooien en riep anderen op hetzelfde te doen.
Dit keer is het volgens hem meer dan een noodkreet. ,,Dit is geen dreigement, dit is heel serieus. De besturen van de regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hebben veel overleg gehad met hun horecaondernemers en dit is wat er gaat gebeuren als de overheid niet met extra geld komt of enig perspectief biedt. Veel ondernemers zijn in paniek en de onrust is groot.”
Volgens hem groeit het aantal steden en regio's dat zich bij het initiatief aansluit hard. Het begon met vijftig en nu zit het al op zestig. Op eerdere dreigementen vanuit de Brabantse horeca om de deuren open te gooien zei minister-president Mark Rutte vorige week dat ‘het niet mogelijk is dat iemand zich niet aan de regels houdt'.
In een reactie laat een woordvoerder van het kabinet weten dat het in gesprek is én blijft met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. ,,Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam”, reageert de woordvoerder. Het kabinet kijkt volgens hem naar wat mogelijk en ook nodig is. Het overleg wordt onder meer gevoerd met de landelijke organisatie van de Koninklijke Horeca Nederland.
Waarschuwing
Die landelijke organisatie staat overigens niet achter het besluit van de lokale afdelingen. ,,Hoewel we als KHN-landelijk begrip hebben voor de situatie, vinden we het niet verantwoord om op te roepen tot dingen die tegen de wet ingaan", luidt de boodschap.
Vorige week waarschuwde de landelijke voorzitter van de KHN, Robèr Willemsen, al dat een aantal ondernemers de deuren dreigde open te zetten. Volgens hem is de frustratie en somberheid onder ondernemers groot. ,,We hebben nog steeds geen idee wanneer de horeca weer open kan en zicht op extra steun is er ook niet.”
Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.
Hoeveel horecazaken telt jouw regio?
Vorige week bespraken we de situatie van de horeca in onze Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Miljoenen pensioenen in gevaar: ‘Kans op kortingen wordt heel reëel’
De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland. -
PREMIUMKoken & eten
Horeca loopt op tandvlees: tekorten worden aangevuld met eigen geld en dat van vrienden en familie
17 procent van de horecaondernemers heeft helemaal geen buffer meer of hooguit een buffer voor één maand. Bijna de helft kan nog slechts twee tot maximaal zes maanden overbruggen. Banen verdwijnen, somberheid rukt op. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
Kappersbond: ‘Wanhopige kappers gaan illegaal knippen, ze moeten eten’
Het kabinet verruimt de steun aan ondernemers fors, maar niet iedereen is daar tevreden over. Kappersbond Anko wordt overspoeld met telefoontjes van wanhopige leden die nú extra geld nodig hebben. ,,Ja, onze leden overwegen illegaal te gaan knippen. Wat moet je anders als je boodschappen moet doen?’’ -
PREMIUMInterview
Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen.
-
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden. -
Koken & eten
Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Een groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. ,,Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig", zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. -
PREMIUMcolumn
Waarom een pardon ook voor andere mensen in de schuldenhel geen gek idee is
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.