Heineken maakt bier vanaf januari meer dan 10 procent duurder, horeca vraagt opheldering
Een biertje in de kroeg of restaurant wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer. De horeca-branche pikt het echter niet zomaar.
De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘not amused’, stelt voorman Robèrt Willemsen. De KHN wil komende week officieel haar ongenoegen uiten in een gesprek met de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ze wil ook beter uitgelegd krijgen waar de prijsstijging precies op is gebaseerd.
Heineken heeft te maken met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.
De horecabranche betwijfelt of de kostenstijging wel echt terug te leiden is naar de hogere kosten die de brouwers hebben. ,,We zetten onze vraagtekens bij het feit of dit wel te herleiden is naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crisis.”
Nog hoger
Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”
Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al hebben die daar nog niet allemaal over gecommuniceerd. Wel is van het kleinere biermerk Grolsch bekend dat zij vanaf januari een verhoging van 6,8 procent doorvoeren.
Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
CO2-rechten leveren Nederlandse Staatskas recordbedrag op door hoge prijs
De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar honderden miljoenen meer verdiend aan de verkoop van CO2-rechten dan een jaar eerder. Daarmee komt de opbrengst voor het eerst boven de 1 miljard euro uit, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Nederland profiteerde van de recordprijs van Europese emissierechten vorig jaar. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Vermogen Facebook-topman Mark Zuckerberg maakt recordsprong, hij is nu 11,5 miljard euro meer waard
Het vermogen van Mark Zuckerberg, topman van Facebookmoeder Meta Platforms, heeft donderdag een recordsprong gemaakt van 12,5 miljard dollar, omgerekend zo’n 11,5 miljard euro. Dat gebeurde nadat Zuckerberg bij de publicatie van de kwartaalcijfers aankondigde dat 2023 een ‘jaar van efficiëntie’ zal worden voor Meta. -
Op de aandelenbeurs is het feest: beste start van de AEX in veertien jaar
De economie piept en kraakt, maar op de aandelenbeurzen is het feest. De Amsterdamse beurs heeft zelfs de beste start in veertien jaar achter de rug.
-
Aantal faillissementen stijgt, maar blijft historisch laag
Het aantal faillissementen neemt toe. Maar er gaan nog steeds historisch weinig bedrijven bankroet blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
-
-
Duitse vastgoedreus legt nieuwbouwprojecten in 2023 stil
Vonovia, de grootste ontwikkelaar van huurwoningen in Duitsland, staakt de voor dit jaar geplande nieuwbouwprojecten. Het bedrijf wijst naar dure bouwmaterialen en hoge leenrente als oorzaak. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer