Volledig scherm
© AFP

Handel Wall Street weer stilgelegd

De handel op de aandelenbeurzen in New York is vandaag weer stilgelegd na grote verliezen in korte tijd. De zorgen over het coronavirus blijven de wereldwijde markten beheersen. Een nieuwe onverwachte renteverlaging door de Federal Reserve kon vooralsnog het tij op Wall Street niet keren.

Kort na opening zakte de brede S&P 500 dik 8 procent, waardoor de handel automatisch voor een kwartier stil werd gelegd. Het is al de derde keer in korte tijd dat Wall Street zo hard onderuitgaat dat het noodmechanisme ingeschakeld wordt. Dat mechanisme werd ingesteld na de grote beurscrash van 1987. Als de S&P 13 procent daalt, volgt opnieuw een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel voor de dag opgeschort.

De brede S&P 500 stond 10,3 procent lager op 2436 punten. De leidende Dow-Jonesindex verloor na de heropening 10 procent tot 20.886 en techgraadmeter Nasdaq stond 9,6 procent in het rood tot 7125 punten.

De Fed verlaagde zondag het belangrijkste rentetarief met 1 procentpunt naar tussen de 0 en 0,25 procent. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Ook herstart de Amerikaanse koepel van centrale banken zijn opkoopprogramma voor obligaties, met een waarde van in totaal 700 miljard dollar. De nieuwe rentestap lijkt de zorgen bij beleggers over de schadelijke gevolgen van het virus voor de economie niet weg te kunnen nemen.

Grenzen 

Vanochtend gingen de beurzen in Europa ook al flink onderuit. De Amsterdamse AEX-index zakte vanochtend ruim 8 procent en noteerde voor het eerst sinds 15 februari 2016 onder 400 puntengrens. Steeds meer landen hebben hun grenzen gesloten en nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel helemaal op slot omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd. 

Op het Damrak kreeg Air France-KLM harde klappen na aanvullende maatregelen vanwege de virusuitbraak.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”