Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent.
Delen per e-mail
Zowel ABP als PFZW maakte voor de berekening gebruik van voorlopige gegevens. ABP verwacht de definitieve cijfers op 21 januari te hebben, PFZW spreekt over ‘enkele weken'. Beide fondsen verwachten echter niet dat het verschil tussen de voorlopige en definitieve gegevens groot zal zijn.
De twee pensioenfondsen behoren tot de grootste van ons land. Samen hebben ze meer dan 5,5 miljoen deelnemers en pensioengerechtigden. De twee fondsen moesten lang vrezen voor kortingen, maar de opleving van de aandelenbeurzen in de afgelopen maanden hebben gezorgd dat de dekkingsgraad genoeg gestegen is.
Voorzitter Joanne Kellermann van PFZW noemt de voorlopige cijfers goed nieuws ,,voor al onze deelnemers werkend in de sector zorg en welzijn”. ,,Het was een heel zwaar jaar voor de mensen die in onze sector werken. We zijn blij dat we op dit punt positief nieuws kunnen brengen.”
Dubbele klap
In oktober van dit jaar leek er nog een dubbele klap te dreigen voor de 6 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW: hogere premie en minder pensioen. De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland maakten toen bekend hoe ze ervoor stonden. En dat was niet al te best. Alleen bpf Bouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, was veilig.
Er zijn twee oorzaken dat de Nederlandse pensioenfondsen het slecht doen. Ten eerste is dat de lage rente. Hoe lager de rente hoe meer geld de fondsen in kas moeten houden om de pensioenen te betalen. En die rente blijft maar dalen, ook tijdens de coronapandemie. Daarnaast hebben de fondsen veel last van de instorting van de aandelenmarkten in het eerste kwartaal. De beurzen hebben zich daarna wel hersteld, maar ABP en PFZW hebben nog steeds een negatief rendement op hun beleggingen dit jaar.
Jarenlang hebben pensioenfondsen en politiek de kortingen voor zich uitgeschoven. Met de invoering van een nieuw pensioenstelsel zijn kortingen ook minder vaak aan de orde, hopen de pensioenfondsen. Dat nieuwe stelsel wordt vanaf 2022 geleidelijk ingevoerd. Het was de pensioensector er veel aan gelegen om kortingen te voorkomen voor de invoering. Kortingen zijn slecht voor het vertrouwen in het nieuwe stelsel.
Vertrouwen
Dat is het probleem bij het huidige stelsel. Ondanks dat de pensioenkassen jaarlijks voller raakten, werden de pensioenen niet verhoogd. Dat tastte het vertrouwen in het stelsel aan. Toch werd het Nederlands pensioensysteem deze week door pensioenadviesbureau Mercer opnieuw uitgeroepen tot beste pensioenstelsel ter wereld. Desondanks zegt de pensioenadviseur dat de invoering van een nieuw stelsel verstandig is. Juist omdat er weinig vertrouwen is in het huidige stelsel.
Bekijk hieronder onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste onbemande Albert Heijn’tje geopend in bedrijfskantine van kantoor
Albert Heijn opent vandaag de eerste onbemande versie van een AH to go in een kantoorpand. Volgens de supermarktketen heeft koffieautomatenbedrijf Pelican Rouge in Dordrecht de primeur. Dit jaar staan minimaal honderd locaties op de planning in Nederland. In België worden er zeker 25 geopend. -
Zorgpensioenfonds trekt 11 miljoen terug na gesprek met Indianenleidster
Pensioenfonds Zorg en Welzijn trekt haar investering van 11 miljoen euro in een omstreden oliepijplijn terug na een gesprek met de Indiaanse activiste Madonna Thunder Hawk. -
‘Duizenden zelfstandigen moesten onterecht toeslag terugbetalen’
Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. De zogeheten leenbijstand moest uitkeringsgerechtigden aan de WW of bijstand helpen ontsnappen, maar hielp hen juist onbedoeld in de financiële problemen. -
Parfumerieketen Douglas sluit zo’n 500 winkels in Europa
De Duitse parfumerieketen Douglas sluit rond de 500 van zijn circa 2400 winkels in Europa. Met name in Zuid-Europa gaat de keten snijden in het winkelbestand, maar ook in Duitsland verdwijnen 60 winkels. Het is volgens een woordvoerster niet uitgesloten dat ook in Nederland filialen verdwijnen. -
Video
Dubbele klap dreigt: hogere premie en minder pensioen
Meer premie voor minder pensioen, dat dreigt de kerstboodschap te worden van pensioenfondsen aan hun deelnemers. Voor de zes miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW dreigt zelfs een korting op de pensioenen.
-
Ook bij -10 graden mogen klanten de niet-essentiële winkel niet in
Ook al gaat het hard vriezen, het is en blijft verboden voor niet-essentiële winkels om hun klanten vanaf woensdag ín de zaak te ontvangen. Voor het afhalen van hun bestelling moeten klanten buiten blijven staan. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Volgens haar verandert het winterse weer niets aan de strenge voorwaarden die het kabinet eerder deze week bekendmaakte over het zogeheten click & collect-systeem. -
FNV schrapt tientallen locaties belastingservice: ‘Paradepaardje wordt om zeep geholpen’
FNV-leden maken zich zorgen over het voortbestaan van de belastingservice van de vakbond. Het algemeen bestuur heeft besloten 190 van de 300 locaties op te heffen waar FNV-vrijwilligers al tientallen jaren kosteloos belastingformulieren van leden invullen. ,,Ze helpen hun paradepaardje om zeep.’’ -
PREMIUM
Beleggers over bonus ASML-top: Regels aangepast ‘tijdens de wedstrijd’
De bestuurstop van ASML voldeed in 2020 niet aan alle criteria om recht te hebben op een volledige bonus. Toch werd het hele bedrag van 21,8 miljoen euro toegezegd aan de zes bestuurders. Beleggersvereniging VEB uit kritiek.