Volledig scherm
Grote internetplatformen moeten voortaan betalen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal. © ANP

Google en Facebook gaan betalen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal

UpdateGrote internetplatformen als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's of muziek die gebruikers uploaden. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten. Ook de zogeheten 'linkbelasting' zal worden ingevoerd.

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk. In totaal stemen 438 leden voor, 226 tegen en onthielden 39 leden zich van stemming. De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen.

Door het besluit zullen grote internetplatformen voortaan een deel van hun inkomsten af moeten dragen aan auteursrechthebbenden. Internetsites als Google News die een deel van een nieuwsbericht online zetten moeten daar in het vervolg bovendien een vergoeding voor neertellen. Die laatste maatregel wordt ook wel linkbelasting genoemd.

De internationale journalistenverenigingen IFJ en EFJ zijn blij met het besluit. De IFJ noemt het 'fantastisch nieuws voor journalisten'. Ook secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verheugd door het nieuws. ,,Ik ben blij dat er met het aannemen van deze wet erkenning is voor het verschil in inkomsten, het feit dat de makers en journalisten erkenning krijgen voor hun bijdrage in de enorme verdiensten van de grote spelers. Het is een eerste stap om tot een eerlijkere verdeling van inkomsten te komen."

Uploadfilter

De platformen moeten ervoor zorgen dat materiaal waarvoor geen toestemming of licentie is verleend wordt verwijderd, via een 'uploadfilter'. De internetreuzen hadden hier intensief tegen gelobbyd. Tegenstanders zien de maatregel als censuur en een inperking van de internetvrijheid.

De Nederlandse regering vindt het resultaat 'slecht nieuws' en zal bij de onderhandelingen pleiten voor een 'meer evenwichtige benadering'. ,,Het copyright moet worden aangepast aan de 21e eeuw, niet andersom.''

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) noemt de uitkomst 'dramatisch'. Zij is mordicus tegen een 'censuurfilter'. ,,Alleen de gevestigde belangen in de muziek- en filmindustrie winnen.'' Anne-Marie Mineur (SP) sprak van een zwarte dag. Esther de Lange (CDA) is wel tevreden. ,,We plegen op dit moment roofbouw op onze media door ze geen perspectief te bieden op een eerlijke prijs voor hun werk.''

De Europese consumentenkoepel BEUC vreest dat mensen die zelf filmpjes, muziek of afbeeldingen van bestaand materiaal in elkaar knutselen de klos zijn, omdat hun creaties niet door het filter heen zouden komen. Het parlement zou deze ,,vrijheid van expressie'' om zeep helpen.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.