Geen verwarming aan en koud eten: 600.000 huishoudens leven in energiearmoede
Ondanks de financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede. Ruim 600.000 huishoudens hebben hoge energiekosten, wonen in een slecht geïsoleerd huurhuis en hebben een laag inkomen.
Dat blijkt uit onderzoek van TNO op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar leefden 90.000 huishoudens meer in armoede dan anderhalf jaar geleden. Vooral gezinnen met kinderen kunnen het niet meer bolwerken.
Volgens onderzoeker Peter Mulder van TNO betekent dat niet dat de financiële compensatie niet heeft gewerkt. Mulder: ,,De compensatiemaatregelen hebben ruim 400.000 huishoudens behoed voor energiearmoede. Onze inschatting is dat zonder deze ondersteuning het aantal energiearme huishoudens sinds 2020 verdubbeld zou zijn tot ruim één miljoen huishoudens in 2022.’’
Vorig jaar was er bijvoorbeeld de energietoeslag van 1300 euro per huishouden voor gezinnen met een inkomen van maximaal 1800 euro. Ook werd de belasting op energie verlaagd en in november en december kreeg iedereen 190 euro korting op de energierekening.
Zie hier hoeveel energiearmoede er in jouw gemeente is. Tekst gaat verder onder de kaart.
Geen verwarming aan
Maar dat was niet voldoende voor energiearme huishoudens. Het zijn gezinnen met lage inkomens. Zij zetten de verwarming niet aan, of warmen hun eten niet op om te bezuinigen. Vaak zijn het huurders in nauwelijks geïsoleerde huurhuizen die geheel afhankelijk zijn van de woningcorporatie of de particuliere verhuurder voor verduurzaming.
Gelijktijdig met het onderzoek naar energiearmoede hebben de onderzoekers gekeken naar de zorgkosten van deze groep mensen. Vooral kinderen onder de 18 jaar die leven in een koud tochtig huis waar de kachel uitstaat, bleken vaker dan gemiddeld in het ziekenhuis te belanden met bijvoorbeeld astmaklachten. Ook de geestelijke gezondheid is slechter door de geldzorgen.
De mensen die in energiearmoede leven hebben de grootste moeite om daaruit te ontsnappen. De kachel een graadje lager, zoals de rest van Nederland doet, kan niet, want die kachel staat al nauwelijks aan. Ze zijn al heel bewust bezig met bezuinigen.
Groei met name in steden
TNO rekende met een gemiddelde energieprijs van 0,45 euro per kWh elektriciteit en 1,78 euro voor een kuub gas in 2022. Het huidige energieplafond zit met respectievelijk 0,40 en 1,40 euro onder die gemiddelden. Maar of dat de armoede nu vermindert of dat er toch nog meer mensen bijkomen, heeft TNO nog niet gezocht.
De ruim 600.000 energiearme huishoudens gaven in 2022 naar schatting gemiddeld 12,7 procent van hun inkomen uit aan energiekosten, in 2020 was dat 9 procent. Door de stijgende energieprijzen waren ze 65 euro per maand meer kwijt, tot gemiddeld 190 euro in 2022. Zonder compensatie was dit gemiddelde bedrag naar schatting opgelopen tot ongeveer 260 euro per maand.
Vooral in Noordoost-Groningen, Zuid-Limburg, Rotterdam, Den Haag, Arnhem en omgeving, Almelo en Enschede komt energiearmoede veel voor. De laatste twee jaar is de groei met name in de steden te vinden.
Uitweg
Er is volgens onderzoeker Mulder maar één uitweg: verduurzamen, en dan de huurhuizen met de slechtste energielabels het eerst. 415.000 gezinnen met energiearmoede wonen in een huis met label F en G. Dergelijke huizen zijn alleen tegen torenhoge kosten warm te krijgen. Als de woning beter wordt geïsoleerd, raken de gezinnen uit de armoede en verbetert de gezondheid van de bewoners. Mulder wijst erop dat dit veel gezondheidskosten kan voorkomen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
ING en ABN Amro herstellen zich op beurs na 50 miljard euro steun voor Credit Suisse
ING en ABN Amro zijn donderdag net als andere Europese banken omhooggegaan op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. -
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Ook Essent heeft nu vaste contracten onder het prijsplafond
Energiebedrijf Essent biedt vanaf nu vaste contracten aan ‘net onder’ het prijsplafond, heeft bestuursvoorzitter Resi Becker woensdag gezegd tijdens een toelichting op de jaarresultaten.
-
PREMIUMMarijke Vuik
Nieuwe horecabaas stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Koninklijke Horeca Nederland heeft sinds deze week een nieuw gezicht: de 39-jarige Marijke Vuik uit Delft. Ze neemt het stokje over van Robèr Willemsen die in coronatijd een bekende Nederlander werd. Haar eerste missie: personeel naar de horeca lokken en behouden. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
China fel gekant tegen exportbeperking ASML: ‘Nederland moet naar zijn eigen belang kijken’
China is fel tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Hasenbroekx