Volledig scherm
Het Britse modehuis Burberry verbrandde in 2017 voor 30 miljoen euro aan kleding en parfum. Het bedrijf heeft aangegeven met die praktijken te stoppen. © REUTERS

Frankrijk berispt modehuizen: vernietigen onverkochte kleding kan echt niet meer

Frankrijk wil dat luxe modemerken niet langer hun onverkochte voorraden vernietigen of begraven op vuilnisbelten. ‘Onaanvaardbaar’, luidt de kritiek.

Minder luxe merken blijven doorgaans hun kleding afprijzen tot de schappen leeg zijn, maar grote modehuizen vernietigen regelmatig hun onverkochte voorraden, omdat ze bang zijn voor hun imago wanneer de mode terechtkomt in de uitverkoop of wordt verkocht op plekken die niet door henzelf zijn uitgekozen.

Verspilling en bovendien slecht voor het milieu, vindt de Franse onderminister van Ecologische Zaken. ,,Te veel bedrijven vinden het prima om onverkochte schoenen en kleding weg te gooien of te laten verdwijnen. Dat is schokkend en onaanvaardbaar’’, aldus Brune Poirson. 

Burberry

Het modehuis Burberry kreeg vorig jaar zware kritiek toen bekend werd dat onverkochte voorraad vernietigd werd. Het bedrijf verbrandde in 2017 kleding en parfum ter waarde van bijna 30 miljoen euro, zo maakte het Britse bedrijf zelf bekend. Burberry heeft aangegeven met de praktijken te stoppen.

Poirson doet een beroep op de kledingmerken om het probleem al bij de productie te tackelen. De artikelen, waarin veel verschillende materialen zijn verwerkt, zijn in de praktijk lastig recyclebaar. Het vinden van manieren om van jasjes van 2500 of schoenen van 1000 euro af te komen, anders dan ze weg te geven, wordt een uitdaging.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’